Pacer beslist halfweg door te lopen … en wint debuutmarathon!

De Brit Jake Smith heeft zondag in het Welshe Wrexham de Cheshire Elite Marathon gewonnen. Op zich niet zo'n opzienbarend nieuws ... maar wel als je weet dat Smith als pacer aan de race begonnen was.

Smith werd verondersteld tot ongeveer halfweg het tempo aan te geven en dan uit de wedstrijd te stappen, maar dat draaide anders uit. Na 27 km voelde de 22-jarige Brit zich nog kiplekker. Op dat moment besliste hij vol door te gaan, met de olympische limiet van 2:11:30 in zijn achterhoofd.

De ontketende Smith liet de rest van het deelnemersveld achter zich en won de Cheshire Elite Marathon in een tijd van 2 uur en 11 minuten rond, een halve minuut onder de olympische limiet en 38 seconden sneller dan de tweede loper in de wedstrijd.

Het was de eerste keer dat Smith een volledige marathon had uitgelopen. Gezien zijn kwaliteiten als halvemarathonloper – hij is op die afstand de derde snelste Brit aller tijden – is Smith een vaak gevraagde pacer op marathons, maar tot zondag had hij nog nooit een marathon uitgelopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?