Overtraining: oorzaken, symptomen & behandeling

Symptomen van overtraining negeren, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Adrenaline en andere stoffen verdoezelen soms je besef dat je te veel doet. Wij verhogen je waakzaamheid

Onderzoekers stellen dat zo’n 61% van de lopers minstens één periode van overtraining in zijn loopcarrière meemaakt. Dat stelt je niet gerust, als je je grenzen wil verleggen en beter wil worden. Bovendien is het moeilijk om te zeggen of je gewoon moe bent en wat lichte spierpijn hebt door je training, of toch net dat beetje te veel gedaan hebt. Om je zo veel mogelijk pijn en gedwongen rust te besparen, scheppen we duidelijkheid in het overtrainingssyndroom.

Oorzaken

We onderscheiden drie trainingstypes die tot overtraining kunnen leiden.

1. Te diep gaan: Te veel willen doen op training en altijd je PR willen breken, is dé hoofdoorzaak van overtraining. Voor een beginnende loper of iemand die snel vooruitgang boekt, is het moeilijk om zijn grenzen te bepalen. Toch is het belangrijk dat de loper beter wordt via een stap-voor-stapmethode en dat hij vooral geen stappen overslaat. De Amerikaanse loopcoach en oprichter van het platform RunnersConnect, Jeff Gaudette, verwijst naar de zogenaamde VDOT-methode van Jack Daniels (Amerikaanse coach van verschillende olympische afstandslopers). Die methode berekent je juiste trainingsniveaus en je ‘equivalente prestatie’ bij verschillende afstanden. Daniels stelt dat je het best traint op je huidige fitnessniveau tot je een nieuwe persoonlijke besttijd loopt die aantoont dat je een volgende stap kan zetten.

In ons julinummer (nu in de winkel) lees je de andere oorzaken, de symptomen en de behandeling. Je leest het hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?