Oudste marathonloper betreurt pensioen

Fauja Singh loopt zondag zijn laatste wedstrijd in Hong Kong. De oudste marathonloper ter wereld kijkt zijn looppensioen echter met gemengde gevoelens tegemoet.

Singh werd geboren in India, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Groot-Brittannië. Toen zijn vrouw en een zoon stierven had hij nood aan een nieuwe focus in zijn leven en dus begon hij op 89-jarige leeftijd te lopen.

Singh, die op 1 april 102 wordt, bracht sindsdien negen marathons tot een goed einde. Zijn snelste 42,195 km liep hij in Toronto (5u40:04). Door het Guinness World Records Book is hij evenwel niet officieel erkend als oudste marathonloper omdat hij geen geboortecertificaat kan voorleggen. “Dat bestond toen nog niet”, aldus Singh…

Zondag loopt hij zijn laatste wedstrijd, een race van 10 km in Hong Kong. In totaal zullen daar 72.000 sportievelingen in actie komen op het marathonweekend. De ‘Getulbande Torpedo’ kijkt met gemengde gevoelens aan tegen zijn pensioen. “Ik vrees dat mensen me niet meer graag zullen zien als ik stop met lopen. Nu sta ik nog volop in de schijnwerpers en houdt iedereen van me, ik hoop dat ze mij niet zullen vergeten of negeren. Als je oud wordt, komt het kind immers weer in je naar boven en wil je aandacht.”

Singh, die maar 52 kg weegt, heeft naar eigen zeggen nergens last van, maar toch begint het lopen hem zwaar te vallen. “Ik wil graag op een hoogtepunt stoppen. En het is ook maar beter zo voor mijn gezondheid.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?