‘Ouder dan 40? Medische test voor marathon!’

Mannelijke lopers ouder dan 40 jaar laten zich best medisch keuren voor ze een marathon gaan lopen. Dat werd gezegd tijdens het Europese Cardiologencongres in Amsterdam.

Professor Sanjay Sharma, medisch directeur van de London Marathon, baseerde zijn uitspraken op cijfers over deelnemers aan de Londense marathon. Volgens hem lopen mannelijke 40-plussers het meeste risico op hartproblemen tijdens het lopen. Als het misgaat, gaat het in deze groep ook gelijk goed mis: 71% van hen overleeft hartfalen tijdens een marathon niet.

De mannen bij wie het mis gaat, hebben meestal al hartproblemen, maar weten dat niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernauwingen in de kransslagaderen of een hartspierziekte die nog niet bekend is. Fanatieke mannen, die goed voorbereid zijn en een goede conditie hebben, blijken toch het grootste risico te lopen. Meer dan de helft van de slachtoffers heeft zelfs al eerder minimaal één marathon gelopen.

LAATSTE KWART RISICOVOL

Vooral het laatste kwart van de marathon is risicovol. Als er wat misgaat met het hart van de deelnemers, gebeurt het meestal dan. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. “Het zou aan vochttekort kunnen liggen. Of het tekort aan lichaamszouten, die niet genoeg worden aangevuld”, aldus sportcardiologe Nicole Panhuyzen in het Algemeen Dagblad. “Mensen zijn dan al 4 tot 6 uur aan het lopen met een hoge hartslag, vaak ook nog eens met een hoge bloeddruk.”

Vaak merken de marathonlopers niet dat er iets aan de hand is. Panhuyzen: “Ze voelen zich vermoeid, merken dat ze niet zo snel lopen als normaal en zijn misschien kortademig, maar denken dat dat erbij hoort.”

Panhuyzen pleit ervoor dat in ieder geval 40-plus-mannen zich medisch laten keuren door een huis- of sportarts, voordat ze aan het trainen slaan voor een marathon. Maar ze ziet er ook wel wat in om dat nog breder te trekken. “Het is überhaupt goed als mensen die intensief sporten zich een of twee keer per jaar laten checken. Dat geldt ook voor jonge, fitte mensen. Zo kan je verborgen hartziekten boven water krijgen en sterfgevallen vermijden.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?