Oud … maar niet versleten!

Momenteel worden de World Masters Athletics Championships gehouden in het Franse Lyon. Onder de deelnemers ook een van de auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen'. Wat houdt zo'n WK voor masters nu precies in en wat valt er te zeggen over lopen op hogere leeftijd?

Aan dit WK voor masters gaan meer dan 8.000 atleten vanaf 35 jaar uit alle werelddelen deel nemen. Zo’n beetje alle outdoor nummers zitten in de chronoloog. De deelnemerslijst bevat 159 Nederlanders, waaronder mede-auteur Ron van Megen van ‘Het Geheim van Hardlopen’. Ook de Belgen zijn goed vertegenwoordigd met 120 deelnemers. Dit komt natuurlijk mede omdat Lyon voor velen heel bereikbaar is, beter dan het vorige WK in Porto Alegre, Brazilië (2013) of het volgende WK in Perth, Australië (2016). Zo’n WK belooft hoe dan ook volop bijzondere prestaties en opmerkelijke personen op te leveren. Hier zullen de auteurs van ‘Het Geheim van Hardlopen’ komende weken meer over schrijven!

Wat maakt deelname aan het WK zo leuk?

Het WK wordt gehouden op 4 verschillende locaties in Lyon. De stad zal 2 weken gevuld zijn met enthousiaste sporters die elkaar overal tegen komen en als een grote familie vol ambitie hun plannen en belevenissen delen. Het is enorm inspirerend om te ervaren hoeveel plezier iedereen aan zijn of haar passie beleeft en dit veelal tot op hoge leeftijd blijft doen. Dat Ron met medailles zal terugkeren van de WK in Lyon is niet te verwachten. Wel dat hij aan de deelname veel plezier gaat beleven. Nette persoonlijke prestaties horen daar vanzelfsprekend bij!

Jaarklassen

Internationaal wordt voor de masters gewerkt met een indeling in 5-jaarklassen (35 – 39 jaar, 40 – 44 jaar, 45 – 49 jaar, enzovoort). Door deze indeling heeft een jongere master een significant voordeel ten opzichte van een oudere. Veel atleten zien als ze in een oudere jaarklasse komen dan ook uit naar hun verjaardag. Ze kunnen dan als jongste master nieuwe PR’s en titels in de wacht slepen. Dat de jongsten in een 5-jaarklasse zo’n voordeel hebben, staat uitgelegd in Het Geheim van Hardlopen en wordt duidelijk gemaakt in de figuur.

Interessante algemene conclusies zijn:
1. De topprestaties worden geleverd op een leeftijd rond de 30 jaar
2. De prestaties nemen boven de 30 jaar geleidelijk af (met circa 0,8% per jaar)
3. Boven de 75 jaar nemen de prestaties steeds sneller af

Het is dus zonneklaar dat het leeftijdseffect zeer groot en onomkeerbaar is. Een 64-jarige heeft simpelweg door het ouder worden een verval van 4% (1,0085) t.o.v. zijn of haar 60ste verjaardag. Logisch dus dat een 60-jarige meer kans maakt op een wereldtitel in Lyon.

Dit verval geldt natuurlijk niet voor iedereen. Het verval van 0,8% per jaar is een gemiddelde voor masters die ook op hogere leeftijd serieus blijven trainen en in competitie blijven. Minder serieuze sporters moeten rekening houden met een verval van 1% per jaar. Er lopen echter ook bijzondere talenten rond, die de jaren trotseren en erin slagen het verval te beperken tot 0,6% per jaar of nog minder. De calculator op www.hetGeheimvanHardlopen.be biedt de mogelijkheid om te berekenen wat jouw tijd op een afstand geweest zou zijn (of zal zijn) op je optimale leeftijd. Het is leuk om je zo met vroeger of met anderen te vergelijken.

Kampioenen

In de hogere leeftijdsklassen zijn er relatief veel Nederlanders die mee zullen strijden om de podiumplaatsen. Een van die blanke Kenianen is Cees Stolwijk. De opmerkelijke prestaties van Cees Stolwijk maakten al dat hij een eigen hoofdstuk kreeg in het boek Het Geheim van Hardlopen. Cees is begin dit jaar 65 geworden. Afgelopen jaar heeft hij als oudste in zijn vorige leeftijdsklasse (60 – 64 jaar) waardig kunnen afsluiten met diverse NK-titels. Ongeacht wat Cees in Lyon gaat presteren is nu al de conclusie dat 2015 een topjaar voor hem is; met respect een echt Annus Memorabilis.

Cees heeft in 2015 al tal van titels behaald en diverse records verbeterd. Cees was dit jaar al ongenaakbaar in de NK Cross in Kerkrade, de NK Indoor in Apeldoorn, de NK 10 km in Schoorl, het EK indoor in het Poolse Torun (met onder meer in 10:02.56 een wereldrecord op 3000 m), de NK halve marathon in Leiden, de NK outdoor in Zierikzee. Op vrijdagavond 10 juli stelde Cees in Steenwijk en passant nog op de 10.000 meter het Europees outdoor baanrecord scherper op 36:24.80.

Prestatie-index

In Lyon is Cees te zien op de 8 km cross, de 10.000 m baan én op de marathon. Cees hoort zeker tot de favorieten. Maar er zijn meer atleten die hoge ogen kunnen gooien. Iedereen heeft bij de inschrijving een door de Atletiekunie geverifieerde tijd moeten opgeven. Die tijd zegt natuurlijk niet alles. De omstandigheden waaronder gelopen is, staan er uiteraard niet bij. Het wordt in elk geval erg spannend en, hoewel de marathon op zondag 16 augustus al om 07:00 uur begint, voor iedereen even warm.

We kunnen het toch niet laten om even naar wat voor Lyon relevante resultaten van Cees te kijken en daarbij ook zijn persoonlijke prestatie-index uit te rekenen met de calculator. Met de prestatie-index wordt uitgedrukt hoe je presteert ten opzichte van de absolute wereldtop, voor een bepaalde afstand in een jaarklasse. Je kunt er ook mee vaststellen of je van nationaal of regionaal niveau bent. Voor de meesten is het overigens het belangrijkste dat je werkt aan je gezondheid en met plezier buiten aan het sporten bent. Voor Cees willen we het natuurlijk weten voor de afstanden waarop hij gaat strijden in Lyon!

Wat zegt dit percentage nu? In de literatuur wordt dikwijls de volgende indeling gemaakt:

100% = wereldrecord niveau
90% = internationaal niveau
80% = nationaal niveau
70% = regionaal niveau

In het geval we nog twijfelden zien we hier dus bevestigd dat Cees ruimschoots van internationaal niveau is!

Wij vinden het leuk om aan de invloed van alle factoren te rekenen zodat je prestaties op een goede manier met elkaar kunt vergelijken. We kunnen niet berekenen wie wereldkampioen wordt.

Je kunt het effect van alle invloedsfactoren op je eigen tijden berekenen met de calculator van www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?