Oud … maar niet versleten! (deel 4)

De auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' blikken nog een allerlaatste keer terug op het WK voor masters in Lyon. Deze keer gaat het over de marathon.

Cees Stolwijk flikte het weer. Op het WK in Lyon pakte hij na de cross en de 10.000 m de derde wereldtitel M65 op rij, door ook de marathon te winnen. Cees moest er wel ongelooflijk hard voor werken, want het verschil met nummer 2 en 3 was aan de finish slechts 1 minuut.

Het parcours was zwaar, met veel vals plat en scherpe bochten met soms meteen daarna een klimmetje in een bos/grindpad waarop je vrijwel stil viel. Bij de start was het meteen dringen en duwen met valpartijen tot gevolg. Cees bleef daar van gevrijwaard door meteen weg te sprinten. Toch kreeg hij al vlot de Spanjaard Alberto Perez achter zich, de winnaar van de Berlijn marathon. Perez bleef 2 van de 4 ronden steeds op 25 seconden achterstand van Cees volgen. In de 3e ronde kon Cees een stuk mee met een groepje lopers van een jongere jaarklasse waardoor hij de voorsprong kon uitbouwen tot een minuut. Perez lukte het niet meer om het gat dicht te lopen en kwam in de tweede helft van de 4e ronde hard de man met de hamer tegen. Eerst kwam de Fransman Jean Claude Gentzik over hem heen en niet veel later de Pool Antoni Cicho Czuk, waarmee het podium was bepaald.

Het klassement WK marathon 2015 M65 kwam daarmee op:
1. Cees Stolwijk (Nederland) 2:59:52
2. Jean Claude Gentzik (Frankrijk) 3:00:49
3. Antoni Cicho Czuk (Polen) 3:01:09
4. Alberto Perez (Spanje) 3:03:50
5. Michael Sheridan (Groot Brittannië) 3:10:25

Temperatuurtje

De omstandigheden in Lyon in augustus zijn doorgaans niet echt ideaal voor een marathon. De organisatie waarschuwde vooraf dat het om 11:00 uur ’s ochtends al 35 °C kan zijn. Om die reden werd besloten het startschot al om 07:00 uur te lossen. Ook was het parcours gewijzigd. Aanvankelijk zou het een stadsmarathon zijn met start en finish op het monumentale Place Bellecour in het historische centrum van Lyon. De organisatie heeft op een laat moment gekozen voor 4 ronden in de schaduw van de bomen in Parc de Parilly met een finish in het daar gelegen Stade de Rhône. Cees Stolwijk werd in 2014 in Amsterdam Nederlands Kampioen marathon bij de M60 in 2:52:54. Met de calculator op www.hetGeheimvanHardlopen.be kun je berekenen dat die tijd (gelopen bij een temperatuur van 17,2 °C) overeenkomt met een tijd van 3 uur bij 25 °C.

Parcours

Volgens de organisatie ging het lommerrijke parcours voor 95% over verharde wegen en waren de hoogteverschillen beperkt. De vele bochten en het stuk onverhard bospad zal consequenties gehad hebben voor het tempo. 1,5 seconden per km betekent al 1 minuut langzamer op de marathon. In combinatie met de temperatuur leek zelfs voor wereldtopper Cees een doelstelling van 3 uur wel erg ambitieus te worden.

Wat een drukte

Tegelijk met de marathon startte ook de halve marathon. Nu is daar normaal gesproken niets op tegen maar het zorgde er wel voor dat het erg druk werd met 1500 atleten. En dringen kost tijd! Achteraf zien we dat de temperatuur mee viel. Heel ongewoon voor Lyon, en mede dankzij het vroege tijdstip was de temperatuur vergelijkbaar met de marathon van Amsterdam 2014. Het parcours was wel veel zwaarder dan gedacht. De combinatie maakte dat de voorspelling van 3 uur voor Cees toch op 8 seconden na uit kwam.

Alle Nederlanders op een rij

Om voorgaande beschouwingen te toetsen hebben we van alle Nederlanders de gelopen tijd eens vergeleken met de tijd die ze zelf bij de inschrijving hebben opgegeven of recent in een NK hebben neergezet. We hoorden wel dat diverse persoonlijke situaties in de voorbereiding een rol speelden. Ook stonden van de 10 Nederlanders die zich hadden ingeschreven er maar 6 aan de startstreep. Al met al is er mede gezien de omstandigheden geweldig goed gepresteerd. De cijfers spreken voor zich!

Je kunt het effect van alle invloedsfactoren op je eigen tijden berekenen met de calculator van www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?