Oud … maar niet versleten! (deel 3)

De auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' blikken nog een laatste keer terug op het WK voor masters in Lyon. Deze keer gaat het over 'recordmachine' Cees Stolwijk.

Stolwijk flikt het weer in Lyon“, zo kopt de voorpagina van het AD Amersfoortse Courant daags na de gouden race van Cees Stolwijk naar het wereldkampioenschap 10.000 m op de baan bij de M65. Binnen een week speelden ze bij de WK atletiek voor masters voor de tweede keer het Wilhelmus voor Cees Stolwijk in Lyon. Wat is dat ongelooflijk indrukwekkend!

Wat een race!

Cees Stolwijk en Bert Schalkwijk zijn in Nederland ongenaakbaar bij de M65 en behoren ook op het WK nummer 10.000 m baan tot de kanshebbers. Schalkwijk was 3 dagen eerder nog wereldkampioen geworden op de 5000 m baan en Stolwijk op de 8 km cross. Vanaf het startschot gingen Stolwijk en Schalkwijk meteen aan kop. Samen met Chileen Mario Vargas ontstond er al snel een flink gat met de rest. Stolwijk trok door en lag al na een paar ronden 100 m voor op Schalkwijk met Vargas in zijn kielzog. Ronde na ronde bleef dit beeld hetzelfde. Stolwijk in gestaag tempo op 100 meter voorop en Schalwijk en Vargas op een bijna zekere 2e en 3e plaats.

De tactiek van Vargas was er duidelijk een van bij blijven en niet meer doen dan nodig is. Bij een WK gaat het immers niet om je tijd maar om je plaats. Ronde na ronde liet Vargas dan ook Schalkwijk het werk doen. Wat Schalkwijk ook probeerde, Vargas bleef als een terriër in zijn rug zitten.

Uit Het Geheim van Hardlopen weten we dat het lopen met hazen een voordeel oplevert van 1 a 2 seconden per ronde. Met Schalkwijk als haas kon Vargas dus minimaal 25 seconden voordeel pakken over de hele afstand. En het ging hard! Stolwijk kwam na 5000 m door in een tijd van 18:02. Schalkwijk en Vargas zaten daar niet meer dan 25 seconden achter. En ook in deze race was het warm, 25 a 26 ˚C bij een hoge luchtvochtigheid. Tot ieders schrik moest Schalkwijk een paar ronden verder opgeven. Vargas snelde onbedreigd door naar de 2e plaats op het erepodium. Nummer 3 Israeli Gregori Fuks hoorde zelfs pas de bel voor de laatste ronde toen Stolwijk en Vargas al gefinished waren. Schalkwijk had zich ogenschijnlijk teveel door Vargas laten opjagen en moest mede door de weersomstandigheden daarvoor de tol betalen in de vorm van een Foster collapse. Gelukkig ging het na een uurtje alweer beter met Schalkwijk.

Wat een race en dat onder deze omstandigheden!
1. Cees Stolwijk (Nederland) 37:02.87
2. Mario Vargas (Chili) 37:26.08
3. Gregori Fuks (Israel) 38:55.62

Project Lyon

Het idee voor de deelname van Stolwijk aan de WK atletiek voor masters in Lyon is geboren tijdens het EK masters indoor 2011 in Gent. Stolwijk kreeg daar een folder over Lyon in handen en bedacht dat hij bij deze WK atletiek juist 65 jaar zou zijn. Ideaal voor een goede kans op aansprekende resultaten op een WK en al helemaal om op het koningsnummer de marathon te presteren.

Stolwijk heeft de afgelopen jaar hard getraind met dit doel voor ogen. Het zat hem ook mee. Zijn trainingsarbeid betaalde keer op keer uit in aansprekende resultaten en gaven hem een enorme steun in zijn rug.

Zegereeks

Garantie op succes is er nooit, maar dat Stolwijk met vertrouwen aan de WK atletiek voor masters in Lyon kon beginnen, spreekt voor zich als je dit mooie staatje met de prestaties van Stolwijk in 2015 ziet:

Je kunt het effect van alle invloedsfactoren op je eigen tijden berekenen met de calculator van www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?