Oud … maar niet versleten! (deel 2)

Het WK masters in Lyon werd een succes voor de lage landen, met 47 medailles voor Nederland en 24 voor België. Dat noopt de auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' tot een eerste reeks interessante analyses!

Meer dan 8000 masteratleten waren in Lyon voor het WK outdoor, onder wie ruim 150 Nederlandse en 120 Belgische deelnemers. De oudste mannelijke deelnemers kwamen in de klasse M95 uit en de oudste vrouwen in de klasse V90.

Op de eerste wedstrijddag was er meteen al driemaal Nederlands goud. Carla Ophorst (V55) en Cees Stolwijk (M65) werden wereldkampioen bij de cross. Gonny Mik V50 behaalde goud bij het gewichtwerpen. Prestaties van formaat in dit sterke internationale veld! Het Geheim van Hardlopen-auteur Ron van Megen nam ook deel aan de cross, zette een nette prestatie neer en bekeek natuurlijk meteen wat het effect van de omstandigheden op zijn tempo waren geweest. De 25 graden Celsius, de hoge luchtvochtigheid, de bos- en grasondergrond, de vele heuveltjes en bochten in het parcours maakten dat zijn tempo 27 seconden lager lag dan bij ideale omstandigheden op de weg.

Foster collapse

Na de finish van de cross kwamen meerdere atleten in de problemen. Het is een bekend fenomeen bij loopevenementen dat we al eens eerder hebben uitgelegd in een artikel: de Foster collapse.

Vroeger werd gedacht dat de Foster collapse veroorzaakt werd door uitdroging en hyperthermie (oververhitting), maar tegenwoordig denken medici dat de werkelijke oorzaak ligt bij een extreem lage bloeddruk, in combinatie met een te lage hartfrequentie en een te lage aanvoer van bloed door de aderen, waardoor het hart onvoldoende bloed naar de hersenen pompt. Als gevolg hiervan wordt de loper duizelig, gaan zijn benen zwabberen en is hij niet meer in staat om door te lopen en valt op de grond. De meeste Foster collapses gebeuren dan ook na het passeren van de finish. Hulpverleners moeten slachtoffers niet overeind helpen, maar bij voorkeur op de grond behandelen (koelen en aanvullen vocht). In de meeste gevallen herstelt het lichaam zich dan vanzelf en is het hart na enige tijd weer in staat om de bloeddruk op peil te houden, waardoor de loper weer kan opstaan en geen blijvende schade heeft.

5000 m baan

Op de 5000m baan waren op woensdag 6 augustus in de categorie M55 voor Nederland Willem de Ruijter, Ruud Woord en Ron van Megen aan de beurt. Alle drie waren ze in juni 2015 ook bij het NK in Zierikzee. De wedstrijd werd onder extreem zomerse omstandigheden gelopen. De Garmin van Ron gaf aan dat het 32,8 °C was in zijn race. Veel atleten zeiden dat ze meer dan een minuut langzamer waren dan normaal. Maar is dat wel zo? In een eerder artikel (De invloed van de hitte) hebben we op basis van fysische en fysiologische beschouwingen laten zien dat de temperatuur zeker effect heeft op je prestatie.

Volgens de figuur is het tijdverlies door de hitte orde van grootte 1,5 – 2%, dus 15 ? 25 seconden. Als we naar de realiteit kijken was Willem 68 seconden langzamer dan in Zierikzee (6,4%), maar hij was recent geblesseerd. Ruud was 39 seconden (3,6%) langzamer en Ron 20 seconden langzamer (1,5%). Wereldkampioen 5000 m M55 werd Sergey Polikarpos uit Kazakstan. Hij deed er in Lyon 16:05.75 over en had ogenschijnlijk helemaal geen last van de warmte. Bij de inschrijving had hij 15:50 opgegeven als beste recente tijd (+ 15 seconden, 1,6%). Later op de dag werd Bert Schalkwijk op onnavolgbare wijze wereldkampioen M65 op de 5000 m in 18:23.50. Bert was 13 seconden langzamer dan in Zierikzee (1,2%).

Vrijdag 7 augustus was het bij 40 °C de beurt aan Carla Ophorst (Nederlands kampioene) en Ella Witjes (2e bij het NK in Zierikzee) op de 5000 m V55. Carla werd in Lyon in een geweldige race 2e in 19:24.52 (+ 30 seconden t.o.v. Zierikzee, 2,6%) en Ella 3e in 20:15.65 (+ 24 seconden, 2,0%), zoals te zien is op de foto bovenaan dit artikel.

De conclusie is dan ook dat de beschouwingen van Het Geheim van Hardlopen van het effect van de hitte op je resultaat goed kloppen. Je mag immers veronderstellen dat alle genoemde atleten zowel op het NK in Zierikzee als bij het WK in Lyon alles gegeven hebben. Persoonlijke verschillen zijn verklaarbaar, zoals Willem die met een blessure te kampen heeft gehad en Bert die heel gericht na Zierikzee de 5000 m getraind heeft.

Volgende week meer over de ervaringen in Lyon!

Je kunt het effect van alle invloedsfactoren op je eigen tijden berekenen met de calculator van www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.