Optimale hydratatie met deze 5 soorten fruit

Elektrolyten, zoals natrium, kalium, magnesium en calcium, heb je nodig om optimaal te presteren. Maar met warm weer speel je - naast vocht - deze mineralen ook sneller kwijt. Volgende 5 soorten fruit helpen je elektrolytenniveau op peil te houden.

Elektrolyten helpen je vochtbalans te behouden en zorgen ervoor dat je spieren en zenuwen optimaal kunnen samentrekken. Een elektrolytentekort zou ook in verband worden gebracht met spierkrampen.  Gezien we tijdens de warme zomermaanden meer zweten, verliezen we ook meer van deze mineralen. Het is dus belangrijk om als loper voldoende van deze stofjes binnen te krijgen.

Veel van je vocht- en mineraaltekorten kan je aanvullen met sportdrank, maar soms draagt simpel fruit ook al het nodige bij. Bovendien krijg je zo ook makkelijk je portie vitaminen en vezels binnen. Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrients kunnen hydraterende stoffen bijdragen tot 20% van onze waterinname. Rauwe vruchten en groenten hebben het grootste watergehalte van onze voeding en veel van deze natuurlijke weldoeners bevatten ook een kleine hoeveelheid elektrolyten. Bovendien bevatten ze koolhydraten, die essentieel zijn voor je herstel en om de glycogeenvoorraad van je spieren opnieuw aan te vullen. 5 stuks per dag? Geen probleem!

1. Aardbeien

Aardbeien staan bekend om de antioxidant vitamine C, maar bevatten ook kalium. Een portie aardbeien biedt zo’n 5% van je dagelijkse behoefte. Mix ze door je smoothie, voeg ze toe aan je havermout of nuttig ze gewoon apart.

2. Kersen

Zuurdere kersen (de niet donkerrode) zijn om verschillende redenen goed voor sporters: steeds meer onderzoek toont dat kersen spierpijn en ontstekingen verminderen en het herstel bevorderen. Net zoals aardbeien bevatten ze kalium (zo’n 270-300 mg per kopje), maar ook magnesium en natrium.

3. Banaan

Bananen zijn onder de meeste lopers sowieso al erg geliefd, omdat ze een natuurlijke bron van energie vormen. Een banaan levert bovendien al snel zo’n 422 mg aan kalium en in kleinere hoeveelheid ook magnesium. Voeg er (een beetje) pindakaas of gezouten nootjes aan toe om ook je natriumgehalte op peil te houden.

4. Mango

Tropische vruchten, zoals mango, ananas en abrikozen, bevatten veel vitamine C, antioxidanten én elektrolyten. Een stuk mango levert bijna 7% van de dagelijkse behoefte aan kalium op en bevat ook in een kleinere hoeveelheid magnesium. Meng mango met wat yoghurt voor een perfecte post-workoutsnack.

5. Watermeloen

Watermeloen bestaat voor 92% uit water, is rijk aan kalium, vitamine A en vitamine C.

Gooi dit fruit bij tropische temperaturen dus eens wat vaker door je ontbijt of in je smoothie. Nog eens lekker verfrissend ook!

Wil je meer lezen over elektrolyten en sport? Sportdiëtiste Anneleen Lambrechts vertelt in het zomernummer van RunningBE magazine meer over het belang van elektrolyten en hoe je je elektrolytenbalans op peil kan houden met de juiste voeding. Haal RunningBE magazine in huis en lees het volledige artikel. RunningBE is verkrijgbaar in de winkel, online of digitiaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?