Opnieuw 7.000 lopers op Dwars door Brugge

Voor de tweede keer in de geschiedenis hebben 7.000 lopers deelgenomen aan Dwars door Brugge. Lander Van Droogenbroeck en Ria Thienpont wonnen de hoofdwedstrijd over 14,5 km.

Het stralende lenteweer lokte een massa lopers naar het Venetië van het Noorden. Dat had misschien wel te maken met de bevoorrading met het Brugse Zot-bier, waarvan alle volwassen deelnemers aan de langste afstand 500 meter voor de finish konden genieten.

De toppers deden zich echter pas ná de meet te goed aan het gerstenat, want voor hen stond een goede chrono voorop. Stijn Fincioen, die al voor de 17de keer aan de start van Dwars door Brugge stond, nam meteen het voortouw. De winnaar van 2011 en nummer twee van vorig jaar legde er meteen duchtig de pees op en kreeg de Brugse titelverdediger Alexander Diaz Rodriguez, Lander Van Droogenbroeck en Tom Meire met zich mee.

Dennis Laerte en Christophe Clyncke behoorden aanvankelijk ook tot de kopgroep, maar moesten de rol vooraan al snel lossen. Het tempo van 3:00/km werd vervolgens teveel voor Tom Meire en even later moest ook Stijn Fincioen zijn snelle start bekopen.

Alexander Diaz Rodriguez en Lander Van Droogenbroeck bleven zo alleen op kop over. Van Droogenbroeck maakte de meest frisse indruk en ging er halfweg wedstrijd dan ook alleen vandoor. Diaz Rodriguez dolde als vanouds met het thuispubliek, maar de Bruggeling zag Fincioen al snel terugkomen en moest hem even later ook laten gaan.

Vooraan gaf Van Droogenbroeck een vrij ontspannen indruk en de zege kon hem dan ook niet meer ontglippen. Hij finishte in 44:38. Stijn Fincioen werd tweede op een half minuutje, Alexander Diaz Rodriguez vervolledigde het podium op een dikke minuut. Christophe Clyncke en Tom Meire maakten de top vijf compleet.

‘SUBLIEME SFEER’

“Het was lang geleden dat ik mij nog eens aan een wedstrijd als deze had gewaagd”, reageerde winnaar Lander Van Droogenbroeck na afloop. “Daarom besloot ik in het begin wat af te wachten. Maar aangezien ik nog geen marathon heb gelopen dit jaar, was ik nog vrij fris. In de tweede helft van de wedstrijd kon ik dan ook het verschil maken.”

Over de sfeer in Brugge zei Van Droogenbroeck het volgende: “In één woord: subliem! Wat een volk is hier komen opdagen!” Voor de bevoorrading met Brugse Zot net voor de finish had de winnaar geen oog gehad. “Daar heb ik wijselijk voor gepast, maar zometeen zal ik de schade wel inhalen (lacht). Maar té zot ga ik niet doen, want ik wil top zijn op de 20 km van Brussel.”

THIENPONT WINT VOOR EIGEN VOLK

Bij de vrouwen werd het een spannende tweestrijd tussen thuisloopster Ria Thienpont en Karen Van Proeyen. Van Proeyen had aanvankelijk een kleine voorsprong, maar op 5 km van de meet ging Thienpont erop en erover. De Brugse hield een voorsprong en kwam na 52:39 dolgelukkig over de meet. Van Proeyen finishte 33 seconden later, Annelies Demuynck vervolledigde het podium.

“Dwars door Brugge is voor mij een echte thuiswedstrijd, ik ken het parcours tot in de kleinste details”, lachte de winnares. “Ik won hier in het verleden al eens, maar de laatste jaren waren het telkens 2de en 3de plaatsen. Ik ben dan ook heel blij dat ik het nog eens heb kunnen afmaken voor eigen volk.”

Naast Dwars door Brugge 14,5 km, waaraan in totaal 4.800 sportievelingen deelnamen, was er ook een Start to Run 4,7 km met 1.700 deelnemers. Simon Mestdagh kon het na twee dichtste ereplaatsen in 2010 en 2011 eindelijk eens afmaken. Hij sloeg al snel een beslissende kloof op zijn concurrenten en won in 14:57. Katrien De Vos was met 17:14 net als vorig jaar de snelste vrouw. Ook de allerkleinsten konden zich naar goede gewoonte weer uitleven op de Chiquita Kids Run, die met 500 deelnemertjes opnieuw een groot succes was. 

Podia
Dwars door Brugge 14,7 km
Mannen:
1. Lander Van Droogenbroeck (44:38)
2. Stijn Fincioen (45:06)
3. Alexander Diaz Rodriguez (45:45)
Vrouwen:
1. Ria Thienpont (52:39)
2. Karen Van Proeyen (53:13)
3. Annelies Demuynck (56:54)

Dwars door Brugge 4,7 km
Mannen:
1. Simon Mestdagh (14:57)
2. Timothy Van Belleghem (15:38)
3. Maxim Kerremans (15:58)
Vrouwen:
1. Katrien De Vos (17:14)
2. Axana Dheedene (18:50)
3. Nele Vande Kerckhove (19:04)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?