Op zoek naar de ideale winterloopbroek

De tijd is aangebroken om je korte loopbroek in te ruilen voor een langer exemplaar. Kies je beter voor een lossere pants of een spannende tight? Running.be testte twaalf exemplaren uit, bekijk ze hier!

Opvallend: toen we de kledingmerken vroegen hun ideale winterloopbroek op te sturen voor onze test, stuurden ze ons (bijna) allemaal een tight toe. “Bij RS Lab zien we ook dat 90% van de verkochte lange broeken tights zijn, en slechts 10% pants”, beamen manager/hoofdaankoper Eddy D’Hondt en Natasja Vansteenkiste. “Tights zijn een Europees fenomeen, terwijl pants typisch zijn voor de Britten en Amerikanen. Het is simpelweg een cultuurverschil. Een Engelsman zal je niet snel in een strakke tight krijgen, of het moest zijn om Shakespeare te vertolken (lacht).”

PANTS

Wat zijn nu de grote verschillen tussen pants en tights? “Pants zijn overal wat wijder en zitten dus wat losser. Dat zorgt enerzijds voor wat meer bewegingsvrijheid, maar het zadelt je anderzijds ook op met een trager gevoel. Sommigen storen zich ook aan het ritselende geluid dat de stof bij elke beweging maakt. Omdat het hier om een rechter model gaat, kiezen veel leerkrachten Lichamelijke Opvoeding voor pants, want die kunnen ze gewoon de hele dag aanhouden. De broek is eveneens populair bij mensen die wat dikkere benen willen verdoezelen. Ook atleten kiezen vooral voor pants, omdat ze snel en makkelijk aan en uit te doen zijn bij de warming-up en cooling-down.”

Het feit dat pants ook onderaan wat losser hangen, wil volgens Eddy niet zeggen dat ze daarom minder geschikt zijn om in de winter te dragen. “Integendeel zelfs, de lucht die hierdoor binnenkomt, doet dienst als een isolerend laagje tussen de huid en de stof.”

TIGHTS

Tights op hun beurt sluiten volledig aan, wat wil zeggen dat er niet veel materiaal in de weg zit en wind vangt. “Het nadeel van dit soort broeken is dan weer dat ze alle contouren van je lichaam laten zien en daar zijn sommige vrouwen nogal gevoelig voor. Tights worden bij ons in ieder geval het meest verkocht.”

Voor Eddy is bij een tight de pasvorm van doorslaggevend belang, daarna pas moet je oog hebben voor de afwerking. “Zeker bij dit soort broeken moet je verschillende exemplaren passen en het verschil voelen. Neem dus vooral je tijd in het pashokje en investeer in een goede tight. Beter één kwalitatief goede broek dan een kast vol rommel. Tights hebben doorgaans ook een lange levensduur, dus van een goede aankoop ga je erg veel plezier beleven.”

Lees het volledige artikel, inclusief kooptips, en de winterbroekentest in het novembernummer van running.be magazine!

running.be magazine
Nathalie Meskens over marathondromen en push-upbeha’s, onderhoudstips voor je loopschoenen, winterloopbroeken op de testbank, het loopwonder Bart WellensFilip Joos loopt de Boerentoren omhoog, Elodie Ouedraogo over de revival van de sneaker, aquajoggen als alternatieve training, de marathon in 3u30′, de Brussels Marathon vanuit de bezemwagen, 10 jaar Marathon Kasterlee, sneller lopen met muziek, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 7 november in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?