Ook in westerse kringen is Shakshuka – dat afkomstig is uit Tunesië – ondertussen uitgegroeid tot een populaire maaltijd. Het oosters eenpansgerecht, dat gemaakt wordt met gepocheerde eieren en een groente-tomatensaus,is enorm voedzaam en makkelijk om te bereiden. Zo maak je het!
Ingrediënten (2 personen):
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 1 paprika – ½ rode peper
– 400 g tomatenblokjes (je kan ook verse tomaten gebruiken)
– 1 tl cayennepeper, komijnzaad, chilipoeder, paprikapoeder
– 3 à 4 eieren
– Peterselie en koriander om af te werken
– Optioneel: feta
Bereidingswijze:
– Snijd de ui en knoflook fijn.
– Neem een diepe koeken- of hapjespan, voeg wat olijfolie toe en fruit de ui.
– Snijd de paprika in stukjes en voeg samen met de knoflook toe. Bak een 5-tal minuten mee.
– Voeg alle kruiden toe, inclusief wat peper en zout en roer goed.
– Voeg nu ook de tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook op een laag vuur.
– Maak kuiltjes in je saus en breek de eieren erboven.
– Zet het deksel op de pan, zodat de eieren kunnen pocheren. Dit duurt ongeveer 6 tot 10 minuten.
– Strooi ten slotte wat fijngehakte peterselie en/of koriander over je shakshuka en serveer in de pan.
Tip: liever vlees of meer groenten erbij? Geen probleem. Met de basis voor shakshuka kan je eindeloos variëren. Serveer het hoe jij het liefst wil.