Op pad met de filoloper: ‘Ik weet dat ik niks weet’

Filosoferen en lopen: het lijken twee tegenovergestelde dingen. Niet volgens Wouter Trappers, een 40-jarige IT-businessconsultant uit Gent. Hij voert na zijn werkuren filosofische gesprekken ? terwijl hij met zijn gesprekspartners door de natuur loopt. Wij gingen met hem op pad!

Je bent dus loper én filosoof. Maar hoe kom je erbij om de twee te combineren?
WOUTER TRAPPERS: “Filosoferen doe je met je geest, lopen met je lichaam. Op het eerste gezicht tegenovergestelde activiteiten, maar er is meer ‘verwantschap’ dan je denkt. Lopen is niet alleen goed voor je conditie, het stimuleert ook creativiteit. Terwijl je loopt kom je soms tot inzichten en oplossingen voor problemen of vragen waarmee je zit. Ik spreek uit ervaring! Filosofie helpt ook om af te wijken van platgetreden paden en verder te kijken dan je neus lang is. Ik leg voor ‘denkers’ de nadruk op het belang van beweging, omdat zij dat volgens mij vaak over het hoofd zien. Als je loopt, ben je bezig met ademhaling, hartslag en techniek. Pas als je je bewust bent van je eigen lichamelijkheid, kan je tot heldere ideeën komen. Ideaal om in die fase een filosofisch gesprek te voeren!”

Dat lijkt inderdaad een logische redenering. Met welke vragen kan ik zoal bij jou terecht?
“Heel diverse! In het algemeen zitten mijn looppartners met vragen waarbij ze nood hebben aan zelfreflectie en inzicht in hun levenssituatie. Ik begeleid hen om hun situatie te verhelderen, zodat ze nieuwe stappen kunnen zetten. Vaak zijn het complexe problemen die je eerst moet ontrafelen voor je verder kunt.”

Heb je een bepaalde aanpak?
“Een ‘standaardbehandeling’ heb ik niet. Ik beschouw mezelf in de eerste plaats als een ‘loopmaat’ die mensen in hun zoektocht naar helderheid en inzichten vergezelt. Ik laat ze hun verhaal vertellen. Ik stel mezelf niet centraal door allerlei grote theorieën van Heidegger of Kant te verkondigen. Filosofie is zo veel meer dan dat! Mijn enige uitgangspunt zijn de gevleugelde woorden van Socrates, de filosoof der filosofen: ‘Ik weet alleen dat ik niets weet.’ Ik stel me volledig open voor het verhaal van de mensen. Als filoloper ben ik de geknipte persoon om op de juiste momenten de juiste vragen te stellen. Zo leren ze anders denken of komen ze tot een bepaald besef. Vanuit het niet-weten tot nieuwe kennis komen: daar draait het om.”

Het volledige interview lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?