Op kamp met Kalenji

Running.be werd door Kalenji uitgenodigd op het Press Camp in het Spaanse Malaga. Het loopmerk van Decathlon wilde in optimale weersomstandigheden zijn allernieuwste running-gear en schoeisel laten testen. Redacteur Joost Houtman brengt verslag uit.

Januari. Malaga. Lopen. Wie zegt nu nee tegen deze combinatie van drie woorden? Ondergetekende alvast niet. Echter, het begin van deze droomtrip kondigde zich alvast donker aan met een zoekgemaakte tas op de luchthaven en ronduit apocalyptische weersomstandigheden.

Dinsdag aankomstdag

Een eerste looptocht op en rond de grens van Golf Hotel La Cala in Mijas zat er dus niet in op onze aankomstdag. Het alternatief? Zwemmen (binnenbad van 16m) afwisselen met sauna. Mijn collega’s ter plekke? Het volledige Duits voetbalteam van FC Ingolstadt, leiders in de tweede Bundesliga. ’s Avonds wacht een tapasmaaltijd en maken we kennis met de andere ‘running-journalists’ uit Spanje, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Nederland. En daarna raken we ook nog in de bar aan de praat met de pianospelende manager van de Duitse voetballers: de Oostenrijker Ralph Hasenhüttl. Hij speelde in ons land nog voor Lierse en KV Mechelen.

Woensdag: wegschoenen

In het decor van een van de mooiste golfbanen ter wereld ontvangen worden door prijzenbreker Decathlon… het heeft iets tegensprekelijks. Echter, Emmanuel Virion, chef de produit textile route homme van Kalenji en zijn collega Olivier Weber, ingénieur chaussures performance Kiprun leggen me nauwgezet uit waar zij hun tijd, energie en kennis in hebben gestopt om van Kiprun ook voor de veeleisende loper een topmerk te maken. Ik maak een eerste testloop van 7,5 km met de Kiprun SD en bijhorende T-shirt en spannende korte loopbroek. Het T-shirt ademt goed, het broekje zit perfect. Vermits de wolken toch af en toe de zon en de staalblauwe hemel verstoren is het tijd voor een vestje. Kalenji heeft daar een ultralicht langmouwig fluorescerende oplossing voor. Eentje dat daarenboven ook heel makkelijk in zichzelf valt op te plooien met handvaatje!

In groep verkennen we later de golfcourts. De ene heuvel lopen we op, de andere af. Best vermoeiend, ook weer een zevental kilometer. De Kiprun SD zit heel goed aan (demping en stabiliteit zijn uitstekend), maar ik schuif er toch enkele keren bijna mee uit. Op kurkdroge paden lijkt het mij een uitstekende schoen.

Donderdag: trailschoenen

Op de tweede dag van het Kalenji Press Camp testen we het Kiprun Trail-gamma uit Net als op de eerste dag test ik het schoeisel eerst alleen uit, op eigen tempo. De Kiprun Trail XT5 wordt me achteraf uitgelegd door schoeningenieur Olivier Weber: “De onderkant van de schoen verschilt grondig met de Kiprun SD die je gisteren droeg. De zool is wel dezelfde. Ook hier zit de K-Ring in.” Die ring zit onder de hiel en is een geniaal concept. Hij verdeelt door zijn vorm de impact van de schokken. Ook CS, het circular system, hebben ze gemeen. “Dat is een holle ruimte in de schoen onder het hielbeentje.”

De Kiprun Trail XT5 bevat 5 mm delta spikes die voor een stevige grip zorgen en aan de buitenkant zitten dan weer anders gevormde spikes voor een betere grip bij het op- of aflopen van hellingen. Onder de hiel staan de spikes in de andere richting. Slim: zo zit je perfect bij remmen en afzetten. In groep trekken we de heuvels/bergen rond Mijas in. Voor een echte – lekkere vuile – trail. Quasi onmogelijke hellingen op en af; over afgebroken takken en door een ijskoude rivier. Mooier vind je de locaties voor een trail niet.

Voor een tweede ronde – help! Mijn tikker! – krijgen we de Kiprace Trail aangeboden. Kiprace is het schoengamma van Kalenji met de focus op het wedstrijdelement. Ze zijn vooral lichter en net iets dynamischer dan hun Kiprun-broertjes. Bij deze Kiprace Trail heb je tripod spikes die veel meer uiteen staan zodat de modder nog beter weg kan. Achteraan zit deze schoen wel wat lager dan de Kiprun Trail. Een heerlijke schoen. Mijn Engelse collega vraagt me wat ik van de hele Trail-experience vind. Mijn antwoord? “Like good sex: dirty, wet and exhausting!”

Wat de kledij betreft: het shirt is uitgerust met twee handige zakjes om gelletjes in kwijt te kunnen en enkele subtiele strips die het mogelijk moeten maken zonder veel gedoe een rugzakje mee te kunnen pakken. Maar vooral het broekje spreekt me aan: een brede riem die lekker comfortabel zit en zakjes voor gel en smartphone… zakjes die daarenboven alles vasthouden zodat er niets kan vallen of wiebelen. Een heerlijke ervaring!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?