Op een been naar de finish

Bernie Bambury is een van de duizenden Britten die zondag de London Marathon loopt. De ex-militair is geen doorsnee hardloper: hij loopt de marathon op één been.

Bernie Bambury’s rechterbeen werd geamputeerd na een tragisch ongeluk op een Zwitserse bobsleebaan in 2008. Na enkele mislukte pogingen om het been weer aangehecht te krijgen, koos de 34-jarige oorlogsveteraan op eigen houtje voor een amputatie.

“Ik was de gevaarlijkste passages al voorbij toen ik een rechtse bocht te laat nam. Mijn rechtervoet werd geraakt door een houten paal. Uiteindelijk bleek ik de race nog te hebben gewonnen ook. Toen ik beneden aankwam had ik pas in de gaten dat mijn voet weg was.”

Oscar Pistorius loopt met twee protheses. (foto belga)
Ondanks het feit dat de chirurgen zijn been terug aangehecht kregen, koos Bambury na drie weken toch voor een amputatie.

“Ik zei tegen mijn chirurg dat ik op zijn minst weer wou kunnen hardlopen. En ik wist dat het me zonder die voet ook wel moest lukken. Dus ik zei: als je me niet kan beloven dat ik met die voet terug kan lopen, doe hem er dan maar vanaf”, vertelt Bambury.

PISTORIUS

Het verhaal doet wat denken aan dat van de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius, al moet die het zonder benen doen. Bambury zelf gaat heel pragmatisch om met de situatie.

“Ik heb echt al veel ergere gevallen gezien. Mijn blessure beperkt zich tot onder de knie. Andere geamputeerden beschouwen mij als een ‘part-timer’.” Bambury heeft dus geen mechanische knie nodig om te kunnen bewegen. Hij heeft enkel zijn prothese van koolstofvezel.

Maar hoe moeilijk is het nu om een marathon te lopen op één been? “De marathon van Londen is redelijk vlak. Ik heb meer moeilijkheden als het bergop of bergaf gaat. Toch is het niet echt comfortabel, hoor. ’t Is soms zelf vrij pijnlijk.”

“Als ik snel loop, heb ik meer pijn. Dus ik denk dat ik best aan een gematigd maar constant tempo blijf lopen”, aldus Bambury.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?