‘Op blote voeten lopen niet zonder risico’

Heel wat lopers hebben door het boek 'Born to run' van Christopher McDougall hun schoenen ingeruild voor blote voeten. Volgens Amerikaanse dokters piekt bij hen echter het aantal voet- en beenblessures.

Volgens specialisten worden de blessures veroorzaakt door het te snel overstappen van de traditionele loopschoenen naar blote voeten, barefootschoenen of natural running schoenen. De loopstijl is immers totaal anders. Met schoenen heb je de neiging om een lange pas te nemen en op je hiel te landen, terwijl je op blote voeten of schoenen die dit gevoel zoveel mogelijk willen benaderen kortere passen neemt en op de midden- of voorvoet landt.

Ook ultraloper Ryan Carter schakelde twee jaar geleden over op blote voeten. De erste keer liep hij 500 meter, tien weken later zat hij al aan tien kilometer. Tot de training waar hij plotseling geen stap meer kon zetten door een vreselijke pijn aan zijn rechtervoet.

Volgens experts is het wel mogelijk om je schoenen in te wisselen voor blote voeten of barefootschoenen, maar dan moet de overgang geleidelijk gebeuren. “Begin met het rondwandelen op blote voeten”, zegt Bob Baravarian, hoofdpodoloog aan het UCLA Medical Center in het Californische Santa Monica. “Ga voor korte afstanden en bouw dit langzaam op. Stop onmiddellijk wanneer je pijn voelt opkomen. Het kan maanden duren om pijnloos over te stappen op blote voeten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?