Oorzaak runner’s high gevonden dankzij muizen?

De runner's high kennen we allemaal. Maar waardoor wordt dat gelukzalige gevoel veroorzaakt? Duitse wetenschappers menen het antwoord te weten. Weliswaar na een test met... muizen.

Er zijn in het verleden al heel wat onderzoeken gevoerd naar de oorzaak van de runner’s high. Algemeen werd aangenomen dat een toename van zogenaamde bèta-endorfines verantwoordelijk was voor het gelukzalige gevoel.

Enkele onderzoekers uit het Duitse Hamburg spreken dat nu tegen. Zij zijn ervan overtuigd dat anandamide de runner’s high veroorzaakt. Opvallend detail: anandamide heeft dezelfde werking als THC, de werkzame stof in cannabis.

Muizen

De Duitsers achterhaalden dat de bèta-endorfinen eigenlijk te groot zijn om in het zenuwstelsel terecht te komen en dat er dus een andere stof verantwoordelijk moest zijn voor de runner’s high. Om die bewuste stof te vinden, deden onze oosterburen een beroep op muizen. Ze splitsten de groep in twee: een deel moest gedurende enkele uren rusten, het andere deel moest kilometers malen in het muizenrad.

Na afloop stelden de onderzoekers middels enkele kleinere proeven vast dat de ‘actieve’ muizen veel minder angstig waren en ook een hogere pijngrens hadden. De stof die bij de actieve diertjes enorm was toegenomen, was anandamide. En die stof is wel capabel om het centrale zenuwstelsel te bereiken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?