Ook het wereldrecord op de 15 km is gesneuveld

Er gaat geen maand voorbij of er sneuvelt een wereldrecord in de loopwereld. De nieuwste wereldrecordhouder heet Joshua Cheptegei.

Sinds september is er wel wat veranderd in de recordboeken der loopwereld. Alle feiten op een rijtje …

* Zersenay Tadese liep een nieuw WR op de halve marathon

* Eliud Kipchoge liep een nieuw WR op de marathon

* Mo Farah liep een nieuw Europees record op de marathon

Mogen we aan dit rijtje toevoegen: Joshua Cheptegei. De Oegandees won het voorbije weekend de Zevenheuvelenloop in Nijmegen in 41’05”, goed voor een nieuw wereldrecord op de 15 kilometer. Hij liep dus met een gemiddeld tempo van 2’44”/km.

4 op een rij

Voor Cheptegei was het overigens zijn vierde zege op een rij in deze Nederlandse wedstrijd. Met zijn tijd veegde Cheptegei de vorige besttijd van Leonard Patrick Komon van de tabellen. Die klokte in 2010 een tijd van 41’13”. Er waren ook knappe Belgische prestaties in Nederland. Bashir Abdi finishte vijfde in 43’40” en deed zo een plek beter dan Europees marathonkampioen (en huidige running.be coverfiguur) Koen Naert (43’59”).

Bij de vrouwen was de zege voor Stella Chesang. Zij finishte in 47’19” en maakte zo het Oegandese feestje compleet. Ze had een kleine voorsprong op Evaline Chirchir uit Kenia (47’35”). De Nederlandse Susan Krumins eindigde voor eigen volk derde in 47’41”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.