Ook heel trage lopers leven langer

Of je nu een marathon of een paar kilometer loopt, snel of traag, je zal in vergelijking met niet-lopers langer leven. Dat staat te lezen in de Journal of the American College of Cardiology.

De Amerikaanse regering en de Wereldgezondheidsorganisatie raden momenteel aan om ofwel wekelijks 150 minuten te bewegen aan een gematigde intensiteit (wandelen, tuinieren,…), ofwel wekelijks 75 minuten intensief te bewegen (lopen, fietsen, zwemmen, competitiesport,…). Naar de voordelen van intensief sporten onder de 75 minuten is echter nog maar weining onderzoek gedaan.

Om te kijken of er een verband is tussen lopen en de levensduur bestudeerden onderzoekers de gegevens uit de Aerobics Center Longitudinal Study. Voor deze studie werden de fysieke activiteiten, waaronder lopen, gevolgd van meer dan 55.000 volwassenen tussen 18 en 100 jaar over een tijdspanne van 15 jaar.

Hun conclusie is dat de voordelen van lopen gelijk zijn, ongeacht geslacht, leeftijd, gewicht, gezondheid en voedingspatroon. Lopers blijken 30% minder kans te hebben om vroegtijdig te sterven en zelfs 45% minder kans om te overlijden aan een hartaanval of beroerte. 1.217 deelnemers aan het onderzoek stierven door cardiovasculaire problemen, slechts 24% van hen liep op regelmatige basis.

Volgens onderzoeksleider DC Lee hebben lopers die wekelijks minder dan een uur joggen dezelfde voordelen op vlak van levensduur dan lopers die meer dan drie uur per week actief zijn. Zij die zo consequent mogelijk over een periode van zes jaar blijven lopen, blijken het meeste gezondheidsvoordelen te hebben.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?