Onze vrouw testte een tijdje geleden al dé fitnesstrend van 2018

In ons magazine brengen we regelmatig reportages van aanvullende looptrainingen. Zo deed een van onze journalisten een tijdje geleden een training die de fitnesstrend van 2018 wordt.

The Worldwide Survey of Fitness Trends vroeg aan 4133 fitnessprofessionals wereldwijd wat zij verwachten van 2018 en lijstte vervolgens de belangrijkste fitnesstrends op. Op de derde plaats staan wearables (gps-horloges, activity trackers, …), voorafgegaan door groepstraining (meer dan 5 mensen).

Maar wie in 2018 helemaal hip en trendy wil zijn, moet HIIT doen: High Intensity Interval Training. Heb je er geen flauw idee van wat dat betekent? Onze journaliste Josefien De Bock deed in de zomer van 2016 zo’n HIIT-sessie. De foto’s daarvan bekijk je hier, wie de volledige reportage wil lezen, kan hier terecht. We delen graag een stukje uit dat artikel, waarin ze schetst wat HIIT voor haar inhoudt.

HIIT in een notendop

Intensief

HIIT is een waardevolle tegenhanger van cardiotraining. Aan de basis liggen korte maar heel intensieve trainingen die de anaerobe stofwisseling aanspreken. Hiervoor moet je wel erg diep gaan en jezelf uitputten. Maar je krijgt er iets moois voor terug! Je ontwikkelt spiermassa (zonder eruit te zien als een opgepompte spierbundel), verbrandt vet én ziet je conditie vooruitgaan. Kortom, een uiterst efficiënte trainingsmethode die lief is voor je (lopers)hart.

Beestig

HIIT bestaat eigenlijk al heel lang. Onze verre voorouders, die op hun eigen voedsel moesten jagen, liepen in volle vaart achter hun prooi om ze te doden en op te eten. Daarna gingen ze moe maar voldaan slapen, volledig uitgeput van hun krachtinspanning. Het is ook geen toeval dat roofdieren als leeuwen en luipaarden superfit en gespierd zijn. Zij luieren heel de dag tot ze een korte maar superintensieve inspanning leveren om achter een prooi aan te gaan. Eigenlijk zijn zij de HIIT-ambassadeurs bij uitstek!

Superkrachtig

De echte grondlegger van de High Intensity Interval Training is de Britse atletiektrainer Peter Coe. In de jaren 70 verwerkte hij korte en krachtige intervallen in de trainingen van zijn zoon, atleet Sebastian Coe. De focus lag op supersnelle loopsessies van 200 meter met telkens 30 seconden herstel ertussen. Sebastian won vier olympische medailles en daar waren zijn efficiënte trainingen zeker niet vreemd aan. Na Coe ontwikkelden verschillende professoren, zoals Tabata, Gibala, Zuniga en Timmons, talrijke gelijkaardige methodes. De verschillen lagen vaak in de duur van de intervallen.

Kort

Het verschil met gewone intervaltrainingen is dat het bij HIIT allemaal draait om heel korte, superkrachtige workouts. Een sessie duurt tien tot dertig minuten. Dit lijkt belachelijk kort, maar als je het goed doet, ben je na die korte tijdsspanne echt doodop. Je traint namelijk de hele tijd op zo’n 90% van je maximale krachtinspanning.

Toegankelijk

In principe is HIIT toegankelijk voor alle sporters, van beginners tot gevorderden. Toch is een basisconditie geen overbodige luxe omdat het echt wel intensief en zwaar is. HIIT vergt veel van je lichaam en is een niet te onderschatten trainingsmethode. Omdat je volop kan variëren qua oefeningen en moeilijkheidsgraad bestaat er voor iedereen een HIIT-programma. Je laat je het best begeleiden door een personal trainer, zeker wanneer je met HIIT begint. Een trainer motiveert extra en stelt voor jou een individueel schema op. Want niet alle oefeningen zijn geschikt voor iedereen en het allerlaatste wat je wilt, is een blessure.

Rust

Een heel belangrijk gegeven! Rust is essentieel voor het herstel van de spiermassa die je opbouwt. Zonder voldoende rust heeft HIIT geen enkel nut en doet het meer kwaad dan goed. Een goede frequentie is één à twee sessies per week, in combinatie met gewone looptrainingen. Je mag zeker eens een dagje schaamteloos niksen!

Variatie

Sprinten, fietsen of spinnen zijn de beste HIIT-sporten. Je kan ook kiezen voor een fitnesstoestel (cross- of hometrainer, stair stepper, roeimachine) of voor losse fitnessoefeningen, al dan niet met gewichten voor extra weerstand (burpees, squats, push-ups, pull-ups, jumping jacks, …). Er is echt heel veel variatie mogelijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?