Onze vrouw test hoe LIIT in zijn werk gaat

High Intensity Interval Training (HIIT) werd de voorbije jaren populairder, maar ook Low Intensity Interval Training bestaat. Deze lichtere en minder belastende variant gelijkt veel op HIIT, maar verschilt er uiteraard ook van. Onze vrouw ondervond het aan den lijve.

Isabel Smet van de Gentse Afterburn Studio begeleidt me tijdens mijn sessie Low Intensity Interval Training: “HIIT’ers trainen minstens 15 tot 20 minuten boven 80% van hun maximale hartslag. Door zo te trainen, verbrand je niet alleen tijdens de work-out 400 tot 1000 calorieën, maar creëer je ook tot 36 uur na de les een verhoogde ‘afterburn’. Bij LIIT ga je niet boven 80%. Veel mensen hebben mij al gezegd dat ze enorm veel honger hebben na een work-out en dat is logisch.”

Tijd om te beginnen! Mijn work-out start met vijf minuten fietsen, waarbij de weerstand geleidelijk verhoogt. Kwestie van er rustig in te komen, want daarna is het tijd voor ‘het echte werk’: de loopband. Omdat ik vandaag laag intensief sport, loop ik niet. Ik ga voor powerwalken. Door de boxen klinkt een leuke combinatie van pompende beats en meezingbare classics. Isabel spoort me regelmatig aan om te versnellen. Mijn intervallen zijn niet gericht op tempo, zoals bij de lopers, maar op hellingen. Hiervoor moet ik even mijn go hard or go home-filosofie opzijzetten. Ik merk wel dat ik geniet van wandelen, zeker als ik de lopers rond mij tijdens hun ‘alles geven’-interval zie hijgen en puffen. En ik moet toegeven dat powerwalken niet voor mietjes is. Ik voel het in mijn billen én ik zie mijn hartslag op het scherm stijgen.

Voor welke doelgroep is LIIT nu een uitstekende trainingsvorm? En welke ervaringen beleefde onze vrouw nog tijdens haar LIIT-sessie? De volledige reportage lees je in ons meinummer of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?