Onze vrouw ontdekt body conditioning: ‘Ideaal voor mensen met weinig tijd’

Onze vrouw liep de voorbije maanden weer heel wat kilometers, maar ontdekte ook iets nieuws: body conditioning. Niet alleen voor vrouwen, zo bleek: "Het is voor iedereen die weinig tijd heeft, maar wel aan zijn conditie wil werken."

De Studio in Heist-op-den-Berg ziet er niet uit als een traditionele fitnessruimte, want er zijn nergens ingewikkelde toestellen te bespeuren. “Inderdaad,” bevestigt trainer Hans Van den Brande (38), “we hebben geen dure machines nodig, omdat we alleen materialen gebruiken die je in elke sportwinkel of op het internet kan kopen. Als je wil, doe je deze oefeningen dus ook in je garage en tuin. Met wat creativiteit kan het zelfs op vakantie.”

In de zaal liggen springtouwen, fitnessballen en andere attributen verspreid over verschillende oefeningsites. Behalve de sterk ontwikkelde bovenarmen van trainer Hans zie ik geen intimiderende spierbundels. Oef! Maar waaraan ben ik dan wel begonnen? Mijn coach voor vandaag legt deze nitwit het concept uit: “De basis van body conditioning is functioneel trainen: de verschillende lichaamsfuncties door training optimaliseren. Met body conditioning breng je je lichaam in een goede conditie, met een speciale focus op bewegingen en beweeglijkheid. Bij de oefeningen staat de lichaamshouding centraal. We proberen ook aandacht te schenken aan de coördinatie tussen de verschillende lichaamsdelen. Samengevat: we trainen de verschillende beweegketens in combinatie met kracht en controle.”

De uitleg van Hans klinkt niet slecht, maar ik ben nog altijd benieuwd naar wat ik nu concreet kan verwachten. Hans doet een en ander uit de doeken: “Body conditioning is een vorm van circuittraining met negen oefeningen. Die voeren we tijdens de eerste ronde gedurende 45 seconden uit. Na elke oefening volgt telkens een kort rustmoment van 15 seconden en dan schuiven we door. Na de eerste ronde van negen oefeningen nemen we 1 à 2 minuutjes pauze om ons op te laden voor de tweede (identieke) ronde. De derde en de laatste ronde zijn het zwaarst: 50 seconden per oefening en slechts 10 seconden rust daartussen. De totale les duurt ongeveer een halfuur.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?