Onze man testte het nieuwe multisporthorloge van Polar!

Onze redacteur, een gepassioneerd sporter, testte de gloednieuwe en veelbelovende Polar Grit X. Dit vindt hij ervan!

Onlangs berichtten we over de nieuwe Polar Grit X. Dit multisporthorloge van Polar is speciaal ontworpen voor outdoorliefhebbers en biedt alle essentiële ingrediënten om de grootste uitdagingen te doorstaan. Althans, dat belooft Polar… Wij wilden dat natuurlijk eens testen! Daarom stuurden we onze redacteur op pad met de Polar Grit X. Dit zijn zijn bevindingen na een aantal ’testweken’:

Militaire stevigheid
“De Polar Grit X is een van de eerste sporthorloges dat gericht is op outdooravonturen. Het toestel focust op stoere duurzaamheid, accurate gps- en hartslagmetingen, lange batterijduur en een bootlading aan handige trainings- en gezondheidsfuncties. Polar hamert op de stevigheid van het toestel. Het kreeg dan ook een certificaat dat bevestigt dat de Grit X ‘military grade’ is. Dat betekent dat de locatiemeting accuraat genoeg is voor militaire toepassingen én dat het stevig genoeg is voor de zwaarste omstandigheden. Met de waterdichtheid (tot 100 meter!) en robuustheid zit het zeker goed, waardoor je niet bang moet zijn om dit horloge te gebruiken om te zwemmen of duiken. De knoppen voelen erg solide aan en het indrukken ervan voelt tegelijk soepel en duidelijk aan. Het gaat ook gepaard met een lichte trilling, waardoor je weet dat je actie is geregistreerd. Het Gorilla-glas staat bekend als enorm stevig. Het scherm toont de gegevens (cijfers, letters, kleuren, lijntjes) heel scherp, waardoor de leesbaarheid zelfs tijdens de inspanning aangenaam goed is.”

Accurate hartslagmeting
“Polar staat bekend om zijn hartslagmeting en de 10 led-lampjes die je hartslag aan de pols registreren, doen dan ook uitstekend werk. De metingen zijn correct en mooi gelijklopend met mijn andere borstbandsensor. Slechts enkele keren zag ik een kleine piek die ik op mijn andere toestellen niet zag, maar dat waren uitzonderingen. Over het algemeen kan ik zeggen dat deze meting aan de pols een pak accurater is dan ik gewoon ben van andere sporthorloges. Het is mogelijk om je hartslag constant te laten meten, hoewel het standaard staat ingesteld om dit enkel te doen tijdens je trainingen. Tussendoor kan je dan wel de toets indrukken om je hartslag te meten.”

Stimulans om meer te bewegen
“Dit is overduidelijk een toestel dat je meer wil aanzetten om te bewegen. Zo kan je in het veld van trainingssuggesties ideeën krijgen om te sporten. Heb je er een zware training op zitten, dan kan je hier bijvoorbeeld de suggestie krijgen om enkele stabiliteitsoefeningen te doen. Daarnaast heb je natuurlijk het veld met de trainingen. Daar zie je meteen wanneer je laatste training was. Als je daar te zien krijgt dat het al wat langer geleden is, kan dat je meteen ook prikkelen om er weer aan te beginnen. Bij Cardio Load zie je hoe het gesteld is met je trainingsbelasting na je voorbije trainingen. Mocht het allemaal wat meer zijn, dan staat er ‘ondertraining’. Zie je ‘behoudend’ of ‘productief’, dan ben je al veel beter bezig, maar bij ‘overbelast’ moet je toch even op de rem gaan staan.”

Stappenteller
“Uiteraard is de Grit X ook een activity tracker en op die pagina zie je vanzelfsprekend hoe actief je dag was, hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Het grootste ‘Ingeborg’-gevoel kreeg ik bij de functie ‘Serene’, maar ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen wel de rust zullen terugvinden met de ademhalingsoefeningen die je daarmee kan doen.”

Verschillende sporten
“Wie een toestel zoals deze Polar koopt, waagt zich hoogstwaarschijnlijk aan verschillende sporten. Je kan dan ook kiezen voor tal van sportprofielen in de Polar Flow-app, zoals hardlopen, trail running, track & field running, triatlon, ultralopen, nordic walking, hiking, fietsen, wielrennen, mountainbiken, indoor cycling, outdoor, verschillende wintersporten, multisport en nog veel meer. De types die je selecteert, kan je daarna terugvinden in de trainingspagina en selecteren vooraleer je aan een training begint. Het Polar Flow-platform waarmee je synchroniseert, is enorm uitgebreid en je moet je er dan ook wat vertrouwd mee maken. Om bijvoorbeeld je Strava Live Segmenten op je horloge te zien, moet je op Strava je favoriete segmenten met een ster aanduiden, maar moet je ook op Polar Flow nog even de segmenten laten binnenlopen vooraleer ze kunnen synchroniseren met je horloge.”

Nauwkeurige locatiemeting
“Het viel me op dat de locatiemeting accurater was dan de fiets-gps die ik op bepaalde momenten tegelijk heb gebruikt. Met de Grit X wist ik correcter wanneer ik de juiste afslag had bereikt. Vooral in dichte bebossing viel de extra nauwkeurigheid goed op. Dat verschil zag ik achteraf ook op mijn pc-scherm: terwijl de lijntjes bij de registratie van mijn fiets-gps soms tegen elkaar liepen op een kort slalomparcours, bleven die mooi duidelijk uit elkaar bij de waarneming van de Polar Grit X. Je kan trouwens zelf kiezen welke combinaties van satellieten je gebruikt. Ik gebruikte de standaardcombinatie en dat bleek meer dan accuraat genoeg.”

Pluspunt voor trailrunners
“Extra handig voor trailrunners zijn de functies Hill Splitter en FuelWise, waarmee je respectievelijk je klim- en daalprestaties nauwkeurig kan opvolgen en je energie tijdig kan aanvullen door te eten en drinken. Die functies bespreken we in een later artikel nog in detail, want ze zorgen voor een extra beleving.”

Conclusie
“De Polar Grit X levert zijn doelpubliek wat het belooft: een stevig en nauwkeurig sporthorloge met talrijke trainingsfuncties en een lange batterijduur. De beloofde 40 uur tijdens trainingsgegevens lijkt me maar ietsje te ruim geschat (het zal voor mijn soort gebruik eerder rond de 35 liggen, schatten ik), maar als je dat combineert met een gemiddeld aantal trainingen per week, haal je zo gemakkelijk 4 en soms 5 dagen zonder te moeten opladen. Zelfs na een paar weken testwerk ontdek ik nog altijd nieuwe functies, maar het mag duidelijk zijn: de Grit X doet je zin krijgen om het beste in jezelf naar boven te halen op het vlak van trainen, bewegen, slapen, herstellen en zelfs ademen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?