Onze man loopt met een vulkaan & zee als decor

Nog op zoek naar een lastminute en overweeg je om naar Sicilië te gaan, maar weet je niet of je daar wel goed kan lopen? Onze man vlooide het voor je uit.

Helemaal in het westen van Sicilië, in de provincie Trapani, vind je Riserva Naturale dello Zingaro. Het is het oudste natuurreservaat van Sicilië en ontstond vanuit een burgerrevolte. Dat zit zo … Malafide bouwondernemers waren van plan om dit uniek stukje ongerepte natuur om zeep te helpen en er aartslelijke toeristenblokken op neer te poten. In 1980 stak de burgerbeweging daar succesvol een stokje voor en zag lo Zingaro – het reservaat van de zigeuners – het levenslicht. Het is een van de zeldzame authentieke kustlandschappen rond de Middellandse Zee.

Mijn looptocht start aan de noordingang van het park, op een klein uurtje rijden van Palermo. Het reservaat strekt zich uit over een zevental kilometer en telt 1650 hectare. Op het programma staat een run van 16 kilometer met ruim 600 hoogtemeter. Met zicht op de schilderachtige strandbaai Cala Tonnarella dell’Uzzo van de Golfo di Castellammare duik ik meteen een vallei in. Ik loop over een smal olifantenpad dat net breed genoeg is om comfortabel te lopen. Na twee kilometer is er een splitsing. Ik volg de houten wegwijzers naar Borgo Cusenza. In het begin is het nog vals plat, maar al snel stijgt de weg stevig. Eigenlijk is dit meer trailrunning dan ‘gewoon lopen’. Om dat goed te kunnen doen, kom je best zo vroeg mogelijk op de dag naar het reservaat. Vanaf half tien is het er al behoorlijk druk.

De volledige impressie van onze man lees je in ons julinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?