Onze man bereidt zich voor op Wings for Life World Run: week 1

Op 8 mei is Ieper opnieuw het decor voor de Wings for Life World Run. Onze man loopt mee en je kan de komende weken zijn voorbereiding volgen.

Zeven weken lang bereid ik me voor op de Wings for Life World Run. Op zondag 8 mei loop ik zo veel mogelijk kilometers voor het goede doel. Maar wat is Wings for Life? Hoe bereid ik me voor? Hoe ziet de wedstrijd eruit? En wat is de relatie tussen belevenis en resultaat? Dat – en nog veel meer – lees je de komende weken op running.be. Week 1: De hele wereld loopt!

Motivatie

Rennen voor diegenen die dat niet kunnen“, flitst er voorbij op de website van Wings for Life. Een grotere motivatie heb ik alvast niet nodig. Op 8 mei loop ik voor het goede doel. Maar waarvoor juist? Na een halfuurtje surfen op de officiële website ben ik al heel wat wijzer. Wings for Life, aan zijn derde editie toe, is een internationale non-profitorganisatie die dwarslaesie-onderzoek financiert. Een dwarslaesie (ruggenmergletsel) is een van de meest verwoestende letsels die een lichaam kan treffen. Het treft niet alleen het vermogen om je ledematen te bewegen, maar veroorzaakt ook een groot aantal gezondheidscomplicaties en beperkingen in het dagelijkse leven. Meer details over dwarslaesie en het onderzoek ernaar vind je hier.

34 steden

Het doel van de Wings for Life World Run is nobel en uniek: zo veel mogelijk mensen over heel de wereld tegelijkertijd doen lopen en op die manier geld inzamelen. Beginner, gevorderde, rolstoelgebruiker, jong, oud? Iedereen loopt met en naast elkaar. In 34 steden wordt op zondag 8 mei op hetzelfde moment (13u Belgische tijd) het startschot gegeven. Van Ieper, Breda, Dublin en München tot Melbourne, Pretoria, Lima en Dubai (check de website hieronder voor alle steden).

Het volledige inschrijvingsgeld gaat naar het onderzoek gericht op dwarslaesie. Alle administratieve kosten van het evenement en de stichting worden ruimschoots vergoed door sponsor Red Bull. De twee voorbije jaren hebben maar liefst 136.677 mensen – al lopend of in een rolstoel – deelgenomen op meer dan 40 locaties. Opbrengst: 7 miljoen euro. Indrukwekkende cijfers.

Catcher Car

Wat de Wings for Life World Run extra speciaal maakt, is het concept van het event (het woord ‘wedstrijd’ laat ik bewust achterwege, want verliezers zijn er die dag niet). De finishlijn? Die ligt niet voor je, maar rijdt achter je. De Catcher Car vertrekt 30 minuten na het startschot en je wedstrijd zit er pas op wanneer die wagen je heeft ingehaald. Vijf, tien, twintig of veertig kilometer. Hoe harder je loopt, hoe langer het duurt voordat de Catcher Car je te grazen neemt.

Als we dan toch van een winnaar mogen spreken, dan ging de 29-jarige Keniaan Lemawork Ketema vorig jaar met de bloemen aan de haal. Ketema zakte af naar Oostenrijk en liep maar liefst 79,90 kilometer voordat de Catcher Car hem in de nek viel. Goed voor een gemiddelde van 3 minuten en 49 seconden per kilometer, gedurende 5 uur en 6 minuten. In het gezelschap van Ketema en consoorten zal ik op 8 mei amper vertoeven.

Met welke ambities ik aan de start zal staan? Dat vertel ik volgende week, als mijn voorbereiding echt start.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?