Paula Radcliffe heeft er haar persoonlijke missie van gemaakt om mensen in beweging te krijgen en te houden. “De meesten lopen voor de vele lichamelijke voordelen, maar het is ook goed voor de mentale gezondheid. Lopen helpt om gedachten te ordenen, problemen te verwerken en om te gaan met moeilijke situaties. Lopen is ook de perfecte remedie tegen de typische najaarsblues waar veel mensen last van hebben en waardoor ze soms meer zin hebben om zich de hele avond in de zetel te nestelen met comfort food … Maar door te sporten maakt het lichaam endorfines aan, wat zorgt voor een gelukkig gevoel. In combinatie met de frisse buitenlucht is dit een magische remedie tegen de najaarsblues!”
1. Bouw rustig op
“Take it easy! Begin met een paar minuten lopen aan één stuk en bouw dan op volgens de mogelijkheden van je eigen lichaam. Begin niet meteen 5 kilometer te rennen: het is niet goed voor je lichaam en waarschijnlijk zal je er niet van genieten. Als je graag gezelschap hebt, kan je een loopmaatje zoeken om samen op pad te gaan en elkaar gemotiveerd te houden om te blijven lopen en verder op te bouwen.”
2. Sla je opwarming nooit over
“Veel lopers warmen niet op voor het sporten. Zeker in het najaar is dit heel belangrijk want dan hebben je spieren kouder. Ik ga meestal 10 minuutjes langzaam joggen als opwarming, gevolgd door enkele stretch-oefeningen. Daarna begin ik echt aan mijn loopsessie, met goed opgewarmde spieren.”
3. Eet gezond
“Zorg dat je steeds een gezonde, lekkere maaltijd (bijvoorbeeld deze omelet) of snack (zoals deze heerlijk herfstige kaneelbroodjes) klaarstaan hebt voor na het lopen. Eet binnen de 20 minuten na het lopen: dit is goed voor je spierherstel. Gezonde voeding versterkt ook je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen ziektes.”
4. Drink voldoende
“Vergeet niet om veel water te drinken. Het is niet omdat het in de winter minder warm is dat je minder moet drinken. Wellicht draag je tijdens het lopen meerdere laagjes over elkaar, waardoor je sowieso (een beetje) zweet. Dat vochtverlies moet je aanvullen met water.”
5. Zorg voor een goede loopuitrusting
“Als je in het donker gaat lopen, pas dan je kledij aan. Draag reflecterende kleren, een fluohesje en/of een looplamp. Verwen jezelf met een nieuwe winter-proof loopoutfit. Dat is extra motiverend om ermee op pad te gaan! Voor vrouwelijke lopers is het belangrijk om te sporten met een goed zittende beha. Zorg dat je voldoende exemplaren past zodat je het verschil voelt en de beste sportbeha eruit kan kiezen. Kies ten slotte voor de juiste loopschoenen. Elke loper is anders, ik raad aan om je goed te laten begeleiden als je loopschoenen koopt. Wat een goede loopschoen is voor een ander, is dat niet noodzakelijk voor jou.”
6. Get appy
“Er bestaan heel wat leuke, gratis loop-apps die helpen om je conditie op te bouwen en je progressie en trainingshistoriek bij te houden. Je ontdekt er nieuwe routes mee, komt in contact met andere lopers en dat werkt erg aanstekelijk en motiverend!”
Bron: Daily Mirror