Ontdek zelf hoe gezond de lucht is waarin jij loopt

Sporten is gezond, en doe je idealiter in 'gezonde buitenlucht'. Maar hoe gezond is de lucht waarin jij sport? Dat kan je zelf ontdekken, dankzij CurieuzeNeuzen

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een grootschalig vervolg op CurieuzeNeuzen Antwerpen uit 2016. Toen werden 2000 Antwerpse gezinnen ingeschakeld om de concentratie stikstof in hun straat te meten. Voor CurieuzeNeuzen Vlaanderen zoeken de initiatiefnemers (Vlaamse Milieumaatschappij, De Standaard en de universiteit van Antwerpen) 20.000 mensen die de luchtkwaliteit in hun straat willen meten. Het doel is om om dankzij dit onderzoek de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen.

Dat is uiteraard ook belangrijk voor sporters, zo legt Kim Gevaert uit op de website van CurieuzeNeuzen. Zij doet mee aan het onderzoek: “Ik loop meestal in het bos, want ik heb het gevoel dat de lucht daar gezond is. Na een loopje in het bos voel ik mij gezonder en beter. In minder goede lucht heb ik het gevoel dat ik minder zuurstof opneem en dat ik slechter recupereer. Je ziet ook niet wat je inademt. Daar ben ik benieuwd naar. Iedereen, denk ik.”

Wie wil meedoen, kan terecht op de website van CurieuzeNeuzen (zie hieronder). In oktober kennen we de resultaten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?