Ongeziene chaos tijdens loopwedstrijd: ‘Lopers kwamen van 3 kanten richting de finish’

De wind speelde het afgelopen weekend heel wat sportwedstrijden parten. De halve marathon en de 10 kilometer van Harderwijk had daar weinig tot geen last van. Maar toch draaide die wedstrijd uit op een geweldige chaos.

De gemeente Harderwijk in het noorden van Nederland was het voorbije weekend voor de 39ste keer het decor voor een halve marathon en een wedstrijd van tien kilometer. Maar het ging al snel mis. Na 6 kilometer werden de toplopers de verkeerde kant uitgestuurd. Naar schatting zo’n 50 atleten waren daarvan de dupe.

Het duurde ook even vooraleer het duidelijk werd dat de toplopers de verkeerde kant waren uitgegaan. Daardoor ontstond er een grote chaos. Sommige toppers zagen het niet meer zitten en stapten uit de wedstrijd. Anderen liepen wel door, maar sneden een deel van het parcours af, waardoor ze finaal een paar kilometer minder dan gepland op hun teller hadden. Het tegenovergestelde gebeurde ook. Enkele lopers die de 10 kilometer afwerkten, waren hopeloos verloren gelopen en moesten zelf hun weg naar de finish zoeken. In plaats van 10 kilometer, liepen sommigen er 13.

Organisator Ruud Jansen bood op de website van het evenement zijn excuses aan. Hij liet ook de uitslagen van beide wedstrijden ongeldig verklaren. “Op een bepaald moment kwamen er van drie kanten lopers op het finishgebied af”, verklaarde Jansen aan De Stentor. “Dan weet je dat het foute boel is.”