Onderzoekers besluiten: ‘Ideale loopstijl bestaat niet’

Over 'de ideale loopstijl' zijn al heel wat artikels geschreven. En wij doen er daar nog eentje bij, want volgens enkele onderzoekers bestaat de ideale loopstijl niet.

Een paar weken geleden postten we nog een afbeelding waarop een goede loopstijl vergeleken werd met een slechte. Dat mag je compleet vergeten. Tenminste, als we de onderzoekers van de Western Australia’s Curtin University mogen geloven. Volgens hen bestaat de ideale loopstijl gewoonweg niet. Goed nieuws dus voor de naar schatting 80 procent van de lopers die op hun hakken landen, terwijl tot dusver algemeen aangenomen werd dat dat niet ideaal is.  

De onderzoekers analyseerden met behulp van geluids- en 3D-technologie de loopstijl van 26 mensen. Zij kregen eerst de opdracht om te lopen zoals ze dat normaal doen en moesten nadien proberen om tijdens het lopen zo weinig mogelijk geluid te maken.

Verrassende resultaten

Hoofdonderzoeker Dr Leo Ng was verrast met de resultaten: “We verwachtten dat de druk op de enkels en heupen zou verminderen wanneer de lopers minder geluid produceerden. Maar dat was bij meer dan driekwart niet het geval. Ze probeerden minder geluid te maken door de voorvoetlanding te gebruiken en dat lukte ook, maar de impact op hun lichaam veranderde niet. De druk van de landing werkte zich gewoon op een andere manier uit op het lichaam.”

Het zette de onderzoekers er dus toe aan om te besluiten dat de ideale loopstijl niet bestaat. Ze verwijzen daarvoor ook naar de top van de atletiek. Hoewel er over het algemeen weinig verschil zit qua tijd tussen de toppers, hanteren ze haast allemaal een eigen stijl. Volgens de Australiërs heb je trouwens ook niet meer kans op blessures bij een bepaalde loopstijl. “Je loopstijl bepaalt wel op welk soort blessure je het meeste kans hebt. Voorvoetlanders hebben meer kans op achillespeesblessures, wie op zijn hakken landt, is gevoeliger voor kniepijn.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?