Onderzoek wijst uit: je moet nu gaan lopen

Ook al is het dezer dagen koud en kil en valt de regen regelmatig met bakken uit de lucht, toch is het volgens onderzoekers het moment bij uitstek om te gaan lopen.

Aan de St Mary’s universiteit in Londen voerde men een onderzoek om het verschil aan te tonen tussen sportprestaties bij warm en koud weer. De proefkonijnen waren mannen die gedurende veertig minuten een uithoudingstest deden. Eentje bij 6 graden, eentje bij 22 graden. In warmere omstandigheden bleek het hart onder grotere druk te staan en waren de prestaties ook minder goed.

Professor John Brewer verklaarde de resultaten: “Bij koudere temperaturen daalt het energieverbruik van ons lichaam. Het hart moet minder bloed (zo’n 6 procent) rondpompen. Bovendien kampt het lichaam in koudere omstandigheden met minder vochtverlies.”

Hoewel dat allemaal zeer logisch lijkt, toch nog een kleine kanttekening: de Britten gebruikten voor hun onderzoek slechts 6 mannelijke atleten. We kunnen dus niet echt spreken van een grootschalig onderzoek.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?