Onderzoek wijst uit dankzij welk muziekgenre je het snelst loopt

Er zijn al heel wat onderzoeken geweest die uitwezen dat muziek je loopprestaties verbetert. Maar welk muziekgenre doet je nu het snelst lopen?

In opdracht van oortjesproducent JayBird zochten Australiërs onderzoekers – onder het toeziend oog van psychologe Leanne Hall en fitnesscoach Tanya Poppett – het antwoord op die vraag. Vijf dagen lang onderzochten ze het effect van muziekgenres pop, heavy metal, opera, klassieke muziek en reggae op loopprestaties.

Helaas werden er geen cijfers meegedeeld over het aantal onderzochte personen en hoe groot de verschillen exact waren. En dus moeten we het met de verklaring van Hall doen. Zij vertelt dat popmuziek het beste muziekgenre bleek om naar te luisteren als je snel wil lopen, kort gevolgd door heavy metal. Opera en reggae laat je dan weer beter links liggen, tenzij je een rustige looptocht plant.

De verklaring van Hall klinkt vrij logisch: “Je persoonlijke voorkeur speelt een rol, maar het effect op je loopprestaties heeft vooral te maken met de gevoelens die muziek oproept. Klassieke muziek kalmeert ons, waardoor we trager lopen. Het omgekeerde effect zien we bij pop en heavy metal. Bij popmuziek speelt er ook nog een andere factor mee. Omdat we vaak met dat muziekgenre geconfronteerd worden, kennen we (delen van) de tekst, waardoor we afgeleid worden van het lopen en die prestatie minder moeite kost.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?