Onderzoek: wekelijks 50 minuten joggen verkleint risico op vroegtijdig overlijden

Dat lopen heilzaam is, wist je wellicht al. Maar volgens een wetenschappelijke studie leveren onze loopsessies al gezondheidsvoordelen op met wekelijks 50 minuten rustig lopen!
Het onderzoek, gepubliceerd in the British Journal of Sports Medicine, analyseerde de resultaten uit 14 eerdere studies en toonde aan dat lopen het risico op vroegtijdig overlijden met 27% verkleinde. Dat percentage is vooral te danken aan het verlaagd risico van 30% op hart- en vaatziektes en een verlaagd risico van 23% op kanker. En die gezondheidswinst boek je al na slechts 50 minuutjes wekelijks joggen! Dat maakt lopen tot dé perfecte lichaamsactiviteit wanneer je tijdens een drukkere periode weinig tijd hebt om te sporten, maar wel je gezondheid wil onderhouden. 
Daarnaast toonde het onderzoek aan dat het niet uitmaakt hoe snel je loopt: als je bijvoorbeeld zo’n 8 km/u loopt, krijg je net dezelfde gezondheidsvoordelen als wanneer je 13 km/u loopt. Ook de frequentie van je trainingen leek het effect niet te beïnvloeden: “Lopers die meerdere keren per week trainen hoeven niet ontmoedigd te zijn. De resultaten tonen aan dat lopen, eender hoe je het doet, de levensduur significant verlengt”, aldus hoofdauteur van het onderzoek, Dr Zeljko Pedisić. 
Heb je een drukkere periode en lukt het niet om die loopschoenen meerdere keren per week aan te trekken? Onthoud dan vooral dat je al met 50 minuutjes je gezondheid bevordert. En dat je heus niet altijd even hard moet gaan! 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?