Athletic couple embracing one another and smiling

Onderzoek: investeren in je gezondheid maakt gelukkiger

Onderzoek van de University of Kent en University of Reading toont aan dat de consumptie van fruit & groenten én lichaamsbeweging onze geluksniveaus doen stijgen.

Er zijn al veel wetenschappelijke studies gepubliceerd die de link tussen onze levensstijl en ons welbevinden onderzoeken. Maar recent onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Happiness Studies, toont nu ook een positief verband aan tussen onze levensstijl en levenstevredenheid. Het is de eerste studie om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen geluksniveaus, de consumptie van fruit & groenten en lichaamsbeweging.

Gezonder = gelukkiger

Om tot deze bevinding te komen gebruikten de onderzoekers twee simpele parameters m.b.t. onze levensstijl: de consumptie van fruit & groenten, en de mate van fysieke activiteit. Zo konden ze zien of er een verschil in welbevinden was afhankelijk van factoren, zoals leeftijd, opleiding, regio, inkomen of geslacht. Het onderzoeksteam analyseerde data van een langlopend onderzoek van bijna 15.000 personen om na te gaan of zij die in hun gezondheid investeerden (door fruit & groenten te eten en te sporten) ook een groter tevredenheidsgevoel hadden over hun leven.

De resultaten? In elke categorie was er wel enige mate van variatie over hoe groot de impact was, maar over het algemeen waren de resultaten duidelijk positief. Met andere woorden: iedereen kan gelukkiger worden als hij/zij beweegt en gezond eet.

Het belang van zelfcontrole

Een interessent aspect van de studie was de correlatie tussen zelfcontrole en levenstevredenheid. Zij die meer zelfcontrole vertoonden en op lange termijn dachten, hadden een groter tevredenheidsgevoel over hun leven dan zij die kozen voor zgn. ‘directe behoeftebevrediging’. De studie focuste daarmee ook op de voordelen van ‘uitgestelde bevrediging’.

De resultaten tonen aan dat de vaardigheid van mensen om de bevrediging uit te stellen en zelfcontrole aan de dag te leggen een enorme rol spelen bij het maken van beslissingen met betrekking tot onze levensstijl. En dat heeft op zijn beurt een positieve impact op het welbevinden.

“Gedragsaanmoedigingen die ons helpen om langetermijndoelen te versterken zijn nuttig om een gezonde levensstijl te bekomen of behouden. Als een betere levensstijl ons niet enkel gezonder, maar ook gelukkiger maakt, is het een duidelijke win-winsituatie”, besluit Dr. Adelina Gschwandtner, hoofdonderzoekster van de studie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?