Het comfort van de loopband (in de fitness of trainingskamer is het nooit te koud of te warm) weegt niet op tegen de effectiviteit van buiten lopen. Nieuw onderzoek toont aan dat dat je 15% harder moet lopen wanneer je op de loopband traint dan wanneer je buiten loopt om dezelfde soort inspanning te doen.
Een Frans-Italiaans onderzoeksteam liet 15 mannelijke studenten drie soorten intervaltrainingen afronden: één keer moesten de mannen 30 seconden intensief lopen gevolgd met 30 seconden rust op een piste, één keer moesten ze 30 seconden op de loopband lopen met een hoek van 1% en één keer moesten ze die laatste loopbandtraining doen, maar dan aan een verhoogde snelheid van 15%. Conclusie? Om dezelfde fysieke prestatie op de loopband te leveren, moet je de snelheid van de band met 15% verhogen. Het is dan pas dat je hetzelfde effect van een buitentraining ervaart.
Maar hoe komt het dat je harder loopt op de weg dan op de loopband met een hoek van 1%? De onderzoekers denken dat dit komt doordat de loopband voor een soort elastische energie zorgt en je hierdoor een klein beetje wordt voortgestuwd, waardoor je met minder moeite makkelijker vooruit gaat. Bovendien is er binnen minder luchtweerstand, waardoor je minder kracht hoeft te zetten.
Hoe dan ook is lopen – binnen of buiten – een goede manier om in vorm te blijven. Toch zouden zij die willen afvallen baat hebben om de regen te trotseren: aangezien je harder moet lopen als je buiten traint, wil dat ook zeggen dat je buiten meer calorieën verbrandt. Toch maar gewoon dat regenjasje aantrekken?