Onderdrukken van allergische reacties doet positieve effecten van lichaamsbeweging teniet

Dat regelmatig sporten belangrijk is voor onze gezondheid weten we ondertussen wel. Maar wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Kopenhagen hebben nu ontdekt dat het onderdrukken van allergische reacties de positieve effecten van lichaamsbeweging helemaal teniet doet.

Door regelmatig te sporten, hebben we minder kans op diabetes, cardiovasculaire aandoeningen of andere ziektes. Wetenschappers zijn echter nog volop bezig met het ontrafelen van de verschillende processen in het lichaam verantwoordelijk voor deze positieve effecten. Onderzoekers van de UGent en de Universiteit van Kopenhagen focusten de afgelopen jaren op één specifieke molecule in het lichaam: histamine.

“Histamine is vooral gekend met betrekking tot allergische reacties”, legt professor Wim Derave uit op de website van de UGent. Tijdens een allergische reactie geeft het lichaam histamine af, wat leidt tot de gekende symptomen van een allergie. Deze symptomen worden meestal bestreden met medicatie die de werking van histamine tegengaat: antihistaminica.

Er waren reeds enkele suggesties in de wetenschappelijke literatuur dat histamine ook een rol zou kunnen spelen tijdens lichaamsbeweging. Daarom besloten de onderzoekers om de rol van histamine bij de positieve effecten van regelmatig sporten te onderzoeken.

BETERE PRESTATIES MET PLACEBO

Ze deden dit door gezonde, fysiek inactieve mannen gedurende zes weken een trainingsprogramma te laten uitvoeren. Een deel van deze groep kreeg antihistaminica toegediend, waardoor de werking van histamine geblokkeerd werd. De andere groep kreeg een placebo.

De onderzoekers vonden heel duidelijke trainingseffecten in de placebogroep. Deze groep presteerde niet alleen beter, maar had ook een betere glucosetolerantie én beter werkende bloedvaten. “Dit benadrukt nogmaals de zeer belangrijke en brede positieve effecten van regelmatig sporten. Als je gedurende zes weken drie keer per week sport, zie je al heel duidelijke effecten”, aldus professor Derave.

De belangrijkste bevinding was echter dat deze positieve effecten vrijwel volledig teniet werden gedaan in de groep die antihistaminica kreeg. Ondanks eenzelfde hoeveelheid te sporten en even hard hun best te doen, had deze groep weinig tot geen voordelige effecten van het trainingsprogramma. Het wegnemen van de werking van één specifiek molecule heeft dus dramatische gevolgen.

WAARSCHUWING

“Ons onderzoek suggereert dat de werking van histamine tijdens het sporten een evolutionair reeds lang bestaand en zeer belangrijk mechanisme is”, aldus professor Derave, die waarschuwt dat nu niet zomaar geconcludeerd mag worden dat iedereen maar beter zou stoppen met inname van antihistaminica bij een allergie.

Toekomstig onderzoek is nodig om de mogelijke interactie tussen antihistaminica en effecten van sporten verder te begrijpen. De onderzoekers maakten namelijk gebruik van hogere dosissen dan normaal, alsook van een combinatie van twee soorten antihistaminica die normaal niet gecombineerd worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?