Olympische marathonloopster (en moeder) maakt trainingsschema openbaar

Op 14 augustus staat in Rio de olympische marathon op het programma. Canada vaardigt alvast een opmerkelijke deelneemster af: Krista DuChene. Zij maakte haar trainingsschema openbaar.

Eerst even wat achtergrondinfo… Krista DuChene is 39 jaar en won in 2010 het Canadees kampioenschap marathon. Een jaar later beviel ze van haar derde kind, maar dat weerhield de atlete er niet van om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. In Rotterdam bleef ze net onder de 2u30. Ze gaf het Canadese Running Magazine een inkijk in haar voorbereiding.

Haar geheim wapen? De loopband

DuChene is moeder van drie kinderen en dus is het voor haar handig als ze bij hen in de buurt kan blijven. Dat kan dankzij de loopband ook tijdens trainingen. Sessies van 25 kilometer op zo’n toestel zijn geen uitzondering voor haar. De voordelen? “Je wordt gedwongen om een constant tempo te lopen, je kan jezelf makkelijker bevoorraden en je wordt mentaal sterker.”

De afstanden

Eerder deze week vertelde Loïc Hélin van Energy Lab dat het niet noodzakelijk is om op training een volledige marathon te lopen. Voor topatleten ligt dat natuurlijk een beetje anders, al beperkte DuChene zich toch ook tot twee lange sessies van 40 kilometer. Ze probeerde daarbij een tempo van 4 minuten per kilometer te lopen. Drie weken voor de marathon in Rio – nog maar zeer recent dus – deed ze een training van 20 kilometer, die ze aflegde op het tempo dat ze ook in Brazilië wil lopen. Die training werd voorafgegaan door een opwarming van zo’n 4 kilometer en afgesloten met een cooling down van 2 tot 3 kilometer.

Voeding

Wanneer DuChene een training in het vooruitzicht heeft, eet ze ’s morgens toast met honing en jam en drinkt ze koffie. Tijdens de sessie bevoorraadt ze zich om de vijf kilometer. Na afloop drinkt ze Emend (een hersteldrank, rijk aan proteïne) en eet ze iets kleins. Daarnaast besteedt de marathonloopster heel de dag aandacht aan voldoende drinken.

Trucs

Op het mentale vlak deelt DuChene de trainingen op in tijds- en afstandsblokken. Kwestie van toch het gevoel te hebben dat het sneller vooruitgaat. Om zich voor te bereiden op mogelijk warme omstandigheden in Rio (het is er dan wel winter, maar de temperaturen halen toch makkelijk 25 graden) nam ze verschillende maatregelen. De Canadese startte een training meestal na een saunabeurt. Ze droeg ook meer kledij dan normaal.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?