Olympische droom wordt nachtmerrie voor Afghaanse atlete

De Afghaanse atlete Mehboba Andyar mag voor Afghanistan naar de Spelen. Tot daar niets abnormaals zou je denken , maar tegen de vrouw liep een seksistische haatcampagne. Het is in Iran nog altijd taboe dat vrouwen er aan sport doen, laat staan naar de Olympische Speleln gaan.

De 19-jarige Andyar zal voor haar land de eer verdedigen op zowel de 800– als de 1500m. Sinds de bekendmaking van haar ‘olympische droom’ begin dit jaar krijgt ze onophoudelijk af te rekenen met allerhande dreigementen.  

“Ik krijg regelmatig telefoon van mensen die vinden dat het ongehoord is dat ik aan sport doe en regelmatig sneuvelt er al wel eens ruit bij mij thuis. We hebben ook al veel dreigbrieven ontvangen”, zegt Andyar, die leeft in de sloppenwijk van de hoofdstad Kaboel. Vorige week nog werd ze opgepakt door de politie, na een klacht van een buurtbewoner. “Dat zijn nog de restanten van de Taliban”, zegt Andyar.

TALIBAN

Hoewel Afghanistan de laatste jaren fel veranderd is, en de invloed van de Taliban er sterk is afgenomen, wordt de vrouw er nog altijd onderdrukt. Ambitie en vrouwen gaan niet samen vinden daar de meeste mannen. “Wanneer ik ga trainen krijg ik steeds negatieve reacties van de buurtbewoners. Daarom loop ik alleen ’s nachts wanneer niemand nog op straat is.”

Volgens haar coach Shahpoor Amiri kan Andyar een pioniersrol vervullen op de Spelen. “Ik geloof hoegenaamd niet in haar medaillekansen. Ze heeft  te veel problemen moeten overwinnen om daar te geraken. We hopen dat ze een inspiratiebron mag zijn voor andere vrouwen in Afghanistan”. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?