Olympisch Stadion decor van gloednieuwe Amsterdam Ekiden

Op 21 juni krijgt Amsterdam haar allereerste Ekiden in en om het Olympisch Stadion. Zes hardlopers lopen samen in estafettevorm een totale afstand van een volle marathon. Inschrijven kan vanaf nu.

Ekidens worden al maar populairder. Niet alleen in Japan, de bakermat van deze aflossingsmarathon, maar ook in tal van Europese landen. In Brussel namen vorig jaar maar liefst 1.520 teams deel, goed voor in totaal 9.120 lopers! Bij een Ekiden gaat het ook om meer dan alleen lopen, het is een zuivere vorm van ploegsport en teamspirit. Dat maakt een Ekiden ook zo populair bij bedrijven.

Ekiden is in het Japans een samenvoegsel van twee woorden. Eki betekent “plaats” en Den staat voor “bezorgen“. Vroeger werden in Japan belangrijke documenten door diverse lopers vliegensvlug van de ene naar de andere plaats gebracht. Het sportieve evenement Ekiden is op deze klassieke koeriersdienst gebaseerd. Het pakket documenten wordt gesymboliseerd door een sjerp, de Tasuki.

Zes personen vormen een team en lopen samen in totaal de afstand van een marathon. De aflossingen gebeuren met een speciaal aflossingslint, de “Tasuki” dat van de schouder, schuin over de borst, naar de heup hangt. De Ekiden is een spannende wedstrijd aangezien het succes van de ploeg afhangt van elk van de zes lopers. Iedereen in het team heeft dus een belangrijke functie. Daarom is deze wedstrijd ook populair bij heel wat bedrijven. De wissel vindt plaats in het schitterende Olympisch Stadion in Amsterdam.

Er wordt in Amsterdam nauw samengewerkt met de Japanse gemeenschap. Op vrijdagavond wordt er een officiële openingsreceptie georganiseerd voor de teamcaptains in het Okura Hotel in Amsterdam om 19u. De opening gebeurt door His Excellency, the Ambassador of Japan Mr. M. Tsuji.

De Amsterdam Ekiden wordt door Golazo georganiseerd in samenwerking met de stichting ‘Ekiden Amsterdam’ van Wim Verhoorn, Kees van Muiswinkel en Job van Doorn. De Amsterdam Ekiden is het eerste nieuwe evenement van Golazo in Nederland en vormt een mooie aanvulling op de reeds bestaande Like2Run-evenementen met als topper de Rotterdam Marathon.

Bob Verbeeck, CEO Golazo internationaal: “Met onze hele goede ervaring in Brussel, geloven we sterk in het concept van de Ekiden. Het is de perfecte vorm van teamsport. Voor steeds meer werkgevers die inzetten op fitte werknemers, is dit dan ook een gedroomd evenement. We hopen dat we de Amsterdam Ekiden kunnen laten uitgroeien tot een echte klassieker. Ook in andere landen willen we Ekidens opzetten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?