Olympisch sightjoggen in Londen

Londen is de komende weken dé sporthoofdstad van de wereld. Running.be verkende de Britse hoofdstad op sportieve wijze met sightjogging: al lopend met een gids een stad ontdekken.

Onze gids Hope komt aangehold als we haar in het zonnetje opwachten aan het metrostation van Westminster, waar we hadden afgesproken. “Sorry dat ik iets later ben,” excuseert ze zich, “ik was nog even mijn training voor de marathon aan het afwerken.” Met al 30 kilometer in de benen neemt ze ons op sleeptouw.

We laten Westminster Abbey achter ons en duiken St. James Park in via Queen Anne’s Gate. Hope stippelde een route van zo’n 7 kilometer lang voor ons uit, en we lopen in een aangenaam tempo van 10 kilometer per uur. Onze tocht lijkt bijna een gewone gegidste toer, alleen dragen we fluo lycra, praten we voornamelijk over lopen en alles wat er mee te maken heeft en gaat het wat sneller vooruit.

“Kijk, hier komen we langs Horse Guard Parade“, wijst onze gids. “Tijdens het troonjubileum van de Queen paradeerden hier militairen te paard, deze zomer vinden hier de olympische beachvolleybalwedstrijden plaats”, vertelt Hope nog. Ik zie de grote zandvlakte al vol met tribunes, netten en lijnen.

We draaien weer het park in en lopen nu in een stukje prachtige natuur,tot we afslaan naar The Mall: de grote hoofdweg die naar Buckingham Palace leidt en die het kader zal zijn voor veel finales. Veel wedstrijden zullen betwist worden in het nieuw aangelegde olympische park in Stratford met het prachtige Olympisch stadion, de velodroom die langs buiten met hout is afgewerkt of in het London Aquatics Centre, het zwembadcomplex dat ontworpen is door architecte Zaha Hadid.

De ArcelorMittal Orbit, een grote, rode observatietoren, kan je van overal in de stad zien staan en is gebouwd als herkenningspunt voor de olympische site. “Eén van de twee platforms is toegankelijk en je kan er tot 30 kilometer ver zien”, geeft onze gids mee. Niet alleen in het centrum van de stad en langs de Thames zal je kunnen genieten van een zomer vol sport, maar ook in de wijde omtrek van Londen zullen er wedstrijden plaatsvinden. De zeilwedstrijden bijvoorbeeld worden zelfs 200 kilometer ten zuidwesten van Londen georganiseerd, in Dorset. Een uitstapje naar de zee behoort dus ook tot de mogelijkheden.

De Queen zal aanwezig zijn tijdens de openingsceremonie en zal misschien af en toe ook langs The Mall op de eerste rij zitten om al die sportlui te zien presteren. “Paula Radcliffe gaat hier als eerste finishen”, knipoogt onze gids. “En ook de wielerwedstrijden en de triatlon eindigen hier.’ Dikke rijen supporters zullen hier een hoop topsporters medailles zien halen.

We stoppen even om naar de Koninklijke Garde aan het paleis te kijken en lopen dan verder via Constitution Hill tussen Green Park en Buckingham Palace Gardens. Voor een drukke wereldstad als Londen is het bijna niet te geloven dat er nog zo veel groen te vinden is, waar je kan ontspannen en lopen zonder dat je uit je schoenen getoeterd wordt. En echt iedereen loopt: jong, oud, beginners met splinternieuwe schoenen of habitués die elke dag hun rondje komen lopen.

We verlaten het park en passeren onder de Wellington Arch. Even voelen we wat het moet zijn om als winnaar aan te komen. Tot we stilstaan voor het rode licht. We dribbelen wat tot het licht weer op groen springt. Daarna steken we Piccadilly over en zien we waar Tom Boonen en zijn tegenstanders waarschijnlijk naar elkaar zullen lonken om te zien wie de sprint op gang zal trekken. En dan duiken we weer het groene Hyde Park in.

Het park is met zijn 140 hectare een van de grootste in Londen en ’s zomers is het een plek voor vele Londenaars om gewoon met vrienden rond te hangen, naar een openluchtconcert te gaan of een potje voetbal te spelen. Maar deze zomer zal er ook veel volk naar het park trekken om de start van de triatlon te zien.

Midden in het park ligt het slangvormige Serpentine Lake. Onze gids wijst ons de weg: “Hier zullen de triatleten in het water gaan om er 1.500 meter te zwemmen. Daarna moeten ze in zeven ronden 40 kilometer fietsen rond Hyde Park, Buckingham Palace en de Wellington Arch, waar we net passeerden. Dan moeten ze nog eens vier keer rond de Serpentine lopen om hier na 10 kilometer te finishen.” Aangezien het een wedstrijd op de openbare weg is, heb je geen kaarten nodig om te gaan kijken en zal het aantal supporters enorm zijn.

“Er zijn nog een hoop wedstrijden waar je zo naartoe kan”, vertelt Hope, terwijl we verder langs de memorialfontein voor Princess Diana joggen. “In de Serpentine wordt ook nog de 10 kilometer zwemmen georganiseerd en als je het wegwielrennen wil zien, kan dat in de stad, maar je kan natuurlijk ook buiten de stad in Surrey gaan kijken. Echt een aanrader als je deze zomer een paar dagen komt!”

Hyde Park gaat over in Kensington Gardens en plots staan we voor een standbeeldje van Peter Pan. “Auteur J.M. Barrie liet het op een nacht plaatsen omdat het park hem geïnspireerd had bij het schrijven van Peter Pan.” We krijgen even vleugels en lopen kortstondig in versneld tempo verder. Hier en daar zien we een konijntje wegschieten tussen de struiken.

We lopen nog even naar het Albert Memorial waar we ons vergapen aan de pracht en het bladgoud op het monument. Ook de Royal Albert Hall kunnen we nu aanvinken op ons toeristenlijstje. Na een klein uurtje wordt het voor sommigen onder ons tijd dat de toer ten einde komt, want het is warm en af en toe hoor je links en rechts puffen en blazen. Al hebben we ook het gevoel dat we op dat uurtje meer gezien hebben dan wanneer je gewoon met een gids een voormiddag zou rondwandelen.

Onze laatste stop is Kensington Palace, het paleis waar prinses Diana vroeger verbleef. Nu is het de vaste stek van haar zoon Harry geworden. Maar we lopen in de weg van Japanse toeristen die foto’s willen maken, dus nemen we afscheid van Hope, en zoeken onze weg terug met de metro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?