Olivier Verhaege loopt 42 marathons in 42 weken: ‘Zoveel mogelijk mensen in beweging brengen’

Ultraloper Olivier Verhaege is dit weekend aan een nieuwe loopuitdaging gestart: in 42 weken wil hij 42 marathons lopen. Zaterdag, op zijn 42ste verjaardag, liep hij zijn eerste marathon in zijn woonplaats Lievegem. Elk weekend zal hij een marathon lopen, met de mythische marathon van Athene als eindpunt.

Verhaege is geen onbekende in de (ultra)loopwereld. De voorbije 14 jaar liep hij in totaal zo’n 50.000 km en finishte hij onder meer din e mythische Spartathlon (246 km). 

Zijn nieuwste – en wellicht ook laatste – loopproject kreeg de naam ‘Authentic 42’. “Met een klein hartje, maar extra gemotiveerd”, schrijft hij op zijn blog. “Het kleine hartje vindt zijn oorzaak in de, naar mijn aanvoelen, sportieve mislukking van mijn O-Five project vorige zomer. Na bijna 14 jaar hardlopen, met verschillende marathons en ultralopen, was het in augustus even slikken bij het verdict dat ik fysiek niet verder kon. Een overbelasting in combinatie met een infectie. Te veel getraind en te veel stress in het lijf. Dat komt binnen. Maar ik moet eerlijk zijn met mezelf. Mijn leven is niet meer te vergelijken met de jaren 2012-2016 en ik word toch wel een dagje ouder.” 

Om blessures dit keer te vermijden, besloot Verhaeghe om het project aan te gaan met een trainer, sportarts en kinesist. “Voor mij is het sportief haalbaar, omdat ik telkens een week kan rusten. Samen met een coach en een kinesist probeer ik tijdens de week de kleine schade te herstellen om dan weer klaar te zijn voor het volgende weekend. Ze zijn experts in hun vak, expert die me gaan brengen tot in Athene.”

Het doel van Verhaege? “Zoveel mogelijk mensen in beweging brengen. Ik hoop dat ik met dit project een voorbeeld kan geven. Dat mensen misschien ook eens de loopschoenen aantrekken. Of gewoon wat meer buiten komen om een frisse neus te halen. Dan is mijn opzet al geslaagd.” De aftrap werd zaterdag, op zijn 42e verjaardag, gegeven in zijn woonplek Lievegem (Zomergem). “Het is een 42e verjaardag geworden zoals ik het had gehoopt: hardlopen, liefde en vriendschap.”

Op zijn planning staan er 14 onofficiële marathons in eigen land, waar ook andere lopers mee kunnen aansluiten, 14 officiciële Belgische en 14 buitenlandse marathons. Verhaege wil met zijn project ook zo veel mogelijk anderen in beweging brengen en de kracht van lopen aantonen. Daarom roept hij ook op om met hem mee te lopen. Zin gekregen om deel uit te maken van zijn loopproject en 42 kilometer samen te overwinnen? Je kan zijn kalender raadplegen op zijn website.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?