Offroad outfits

Bij trailrunning zijn niet alleen je spieren, maar ook je kleren maar beter goed voorbereid op een ruw en onvoorspelbaar parcours. We vroegen enkele gespecialiseerde merken hoe een trailuitrusting zich onderscheidt van gewone loopoutfits.

Eddy D’Hondt van Runner Service Lab: “De manier waarop de echte trailrunners eruitzien, spreekt natuurlijk tot de verbeelding van de recreatieve loper. Ik zag aan de start van de Loop van Vlaanderen mannen die eruitzagen alsof ze gingen deelnemen aan de Marathon des Sables. Een vracht gels om het middel en liters water op de rug is natuurlijk niet nodig in dit soort wedstrijden.”

Volgens Eddy is de trailkleding over het algemeen veel technischer, zowel qua afwerking als qua materiaal: “Ze is veel lichter, maar dus ook duurder. De vraag is, wat heb je over voor comfort? Ben je recreatief bezig? Is het eenmalig? Dat zijn zaken die je zeker moet afwegen als je aan grote avonturen begint.”

Uiteraard is er een groot verschil tussen een trail bij ons aan de kust of in de Ardennen, en een in de Alpen. Een natuurloop is nog geen trail. Voor de Ultra Trail du Mont Blanc heb je zelfs een waslijst verplichte uitrustingsspullen nodig zoals een fluitje voor noodsignalen en een isolatiedeken. Het mag ook een lightversie zijn. In Vlaanderen kies je voor aangename loopkleding. Trek je naar het hooggebergte, dan moet je kleding ook je veiligheid garanderen en dus van betere kwaliteit zijn. Een windvanger kan best comfortabel zitten, maar waterdicht is hij niet.

Wanneer je lang eropuit trekt in de bergen, heb je kleren nodig die je beschermen tegen de koude, maar die ook bij warm weer comfortabel zitten. Ze moeten snel drogen om onderkoeling te voorkomen. Vaak krijgen traillopers schuurwondjes en begint de broek of shirt te hinderen bij de eerste regendruppels. De kleding moet licht zijn, je moet ze gemakkelijk kunnen aan- en uittrekken, ze moet winddicht zijn, waterdicht, ademend en compact. Je jas moet je gemakkelijk kunnen opbergen wanneer het te warm wordt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?