Oekraïense vluchtelinge wint Marathon van Jerusalem

Valentyna Veretska heeft vorige vrijdag de Marathon van Jerusalem gewonnen. De Oekraïense loopster vluchtte een maand geleden samen met haar 11-jarige dochter uit haar thuisland.

Veretska zette al eerder knappe loopprestaties neer. Begin maart eindigde ze nog derde in de Riyadh Half Marathon in Saudi-Arabië, wat haar een uitnodiging opleverde voor de Jerusalem Marathon 2022. Hoewel ze 6 minuten onder haar persoonlijk record bleef, liep ze toch snel genoeg om als eerste vrouw over de meet te komen. Met een tijd van 2:45:54 eindigde ze ook derde in de algemene eindstand. Ageze Guadie uit Israël was de eerste man in een tijd van 2:37:17. Het heuvelachtige parcours in Jerusalem maakt deze marathon uitdagend: de route van 42,2 km telde zo’n 400 hoogtemeters die deelnemers moesten overbruggen.

Opmerkelijk is dat de 31-jarige Veretska eind februari uit Oekraïne vluchtte samen met haar dochtertje. Haar man bleef in Oekraïne (mannen tussen de 18-60 jaar kunnen opgeroepen worden om mee te vechten). Momenteel woont Veretska samen met haar dochter in Israël, waar ze op zoek zijn naar een verblijfplaats.

Voor de wedstrijd, vertelde Veretska aan de pers dat ze zou ‘lopen voor vrede’. En dat deed ze door haar loopprestatie extra glans te geven met een eerste plek. Volgens de wedstrijdorganisatie zouden er zo’n 40 Oekraïense immigranten en vluchtelingen hebben deelgenomen, samen met duizenden anderen. Op 25 maart meldde de immigratiedienst in Israël dat al meer dan 5000 Oekraïense Joden naar hun land zijn gevlucht sinds het begin van de oorlog.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?