Om alvast misverstanden te vermijden: het beste tijdstip om te sporten is wanneer je kan. Ons dagelijks leven laat het niet altijd toe om een duurloop van anderhalf uur te voltooien of om tijdig op onze fitnessafspraak te geraken. Sport dus wanneer je kan, al is het maar 15 minuutjes. Iets doen is altijd beter dan helemaal niets doen.
Voordelen van een ochtendtraining
+ Verbetert je slaapcyclus: wetenschappelijk onderzoek suggereert dat een ochtendtraining helpt bij een betere nachtrust. De gewoonte om ’s ochtends te sporten kan je circadiaans ritme veranderen, zodat je lichaam op natuurlijke wijze alerter is in de voormiddag en ’s avonds rustiger isom sneller in slaap te vallen. Ook zou sporten in de ochtend de diepe slaap verbeteren.
+ Helpt meer vet te verbranden: door nuchter (op een lege maag) te trainen, zou je meer vet verbranden doordat je lichaam geen koolhydraten voorradig heeft en meteen de vetreserves van het lichaam moet aanspreken om energie te krijgen. Bovendien zou de zogenaamde ‘afterburn’, waarbij je zelfs nadat je al gestopt bent met sporten nog kilocalorieën verbrandt, langer duren wanneer je ’s ochtends sport.
+ Helpt bij het opbouwen van een sportroutine: zij die ’s ochtends sporten zijn vaak consistenter in hun sportroutine, omdat het minder ruimte laat voor uitvluchten of zaken die ongepland later op de dag nog (moeten) gebeuren.
+ Verhoogt de productiviteit: een ochtendtraining brengt ook voordelen met zich mee op vlak van je werk- of schoolprestaties. Het heeft een positief effect op je energiepeil, alertheid, focus en vermogen om beslissingen te nemen. Allemaal zaken die goed van pas komen om productiever te zijn op je werk of school.
+ Draagt bij aan een beter humeur: ochtendtrainingen zijn de perfecte manier om je dag met volle goesting te beginnen: de feelgoodstofjes die vrijkomen tijdens het sporten kunnen je humeur boosten, zelfs nog lange tijd nadat je gestopt bent. Het gevoel dat je al iets bereikt hebt, kan je bovendien in een optimistische stemming brengen.
Nadelen van een ochtendtraining
– Minder energie beschikbaar: als je de avond voor je ochtendloop niet voldoende gegeten hebt, kan je weleens een serieuze hongerklop krijgen tijdens je training. Zorg dus steeds dat je maaltijd de avond ervoor een volwaardige portie is en/of eet zeker nog een eiwitrijke avondsnack voor je gaat slapen. Je kan ook altijd voor je ochtendtraining nog een kleine koolhydraatrijke snack, zoals een banaan, nuttigen om honger en een energiedip tijdens het sporten te vermijden.
– Je lichaam draait nog niet op de volle 100%: de meesten onder ons rollen niet uit het bed en voelen zich instant klaar om zich volledig te geven tijdens een (pittige) workout. Je gewrichten en spieren kunnen nog stijf aanvoelen, dus een goede warming-up is een must.
– Je hebt meer tijd nodig om op te warmen: er is een belangrijke reden waarom je je ’s ochtends niet zo sterk voelt als in de namiddag of in de avond. Je lichaamstemperatuur en hartslag zijn lager, wat een opwarming noodzakelijk maakt als je ’s ochtends je sportschoenen aantrekt. Een goede opwarming is altijd aangeraden, maar cruciaal wanneer je lichaamstemperatuur lager is om het blessurerisico te verkleinen.