NYC Marathon wijkt (voorlopig) niet voor Sandy

Naar alle waarschijnlijkheid kan de New York City Marathon aanstaande zondag gewoon doorgaan. De organisatoren verwachten tegen dan alle naweeën van superstorm Sandy opgelost te hebben.

“We hebben geluk dat de marathon vandaag niet gehouden wordt”, verklaarde New York Road Runners-voorzitster Mary Wittenberg op een persconferentie nadat de eerste schade aangericht door Sandy duidelijk werd. ” De tijd staat aan onze kant. Tegen zondag moeten we in staat zijn om het parcours klaar te maken en de deelnemers aan de start te krijgen.”

Het parcours van de NYC Marathon loopt niet door de zone waarin het risico op overstromingen momenteel het hoogst is. Als er zich toch nog grote problemen voordoen, beschikt de organisatie over een plan B.

De grootste bezorgdheid gaat momenteel uit naar het op tijd ter plaatse krijgen van de toppers en de vele buitenlandse recreanten. “Er zullen heel wat vluchten omgeboekt moeten worden, maar met wat omwegen zullen onze deelnemers er ook wel geraken”, zegt Wittenberg. “We zullen de inschrijvingen in ieder geval langer openhouden, zodat iedereen de kans krijgt om zijn borstnummer op te halen. Voor wie er echt niet kan geraken, zullen we de deadline om zich uit te schrijven opschuiven van woensdag naar zaterdag. Deze atleten krijgen dan de mogelijkheid om in 2013 deel te nemen.”

Toch blijft het nog afwachten welke naweeën Sandy met zich meebrengt. Het Javits Center, waar de deelnemers hun borstnummer moeten afhalen, ligt in de risicozone voor overstromingen. Hetzelfde geldt voor de ferry terminal, die zowat door de helft van de deelnemers zondag gebruikt zal worden om in de startzone op Staten Island te geraken. De meerderheid van de andere helft zal met de bus door de Brooklyn-Battery Tunnel moeten en die is vannacht al overstroomd.

De New York Road Runners organiseren zo’n 50 events per jaar en hebben nog al voor hete vuren gestaan. “Er zouden nog heel wat bomen kunnen sneuvelen in Central Park, waar de aankomstlijn is getrokken. Vorig jaar heeft de stad het park echter ook op een week tijd opgeruimd gekregen na een sneeuwstorm.”

Het randprogramma is ondertussen wel grondig aangepast. Het traditionele schilderen van de eindmeet dat voorzien was op woensdag is uitgesteld en de kids run op donderdag wordt verhuisd van Central Park naar een indoorpiste.

“Ondanks alles hebben we er vertrouwen in dat we een fantastisch sportweekend tegemoet gaan”, besloot Wittenberg. “Daar zullen onze 700 medewerkers en 8.000 vrijwilligers voor zorgen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?