Ier breekt wereldrecord tijdens ijskoude Antarctic Marathon

Tijdens de eerste marathonetappe van de Great World Race in Wolf Fang, Antarctica, heeft de Ierse loper William Maunsell een indrukwekkende tijd van 2:38:42 neergezet. Daarmee vestigde hij het record voor de snelste marathon ooit op het bevroren continent en doet hij liefst 15 minuten beter dan de vorige toptijd.

Maunsells prestatie vond plaats tijdens de eerste van zeven etappes van de loodzware Great World Race: een marathonuitdaging waarbij deelnemers zeven marathons op zeven continenten in zeven dagen lopen. De race deed ook Kaapstad, Perth, Istanbul (twee keer), Cartagena en Miami aan. Voor deze editie waren er 54 deelnemers uit 15 landen ingeschreven.

De eerste marathon van de Great World Race was meteen een pittige: de meest zuildelijke marathon ter wereld – de Antarctic Marathon –  moest overwonnen worden. Deelnemers trotseerden er ijs- en sneeuwondergronden én een gemiddelde gevoelstemperatuur van -20°C.

15 minuten sneller

De Ier William Maunsell was duidelijk klaar voor deze extreme marathonuitdaging. Hij liep de ijskoude marathon in 2:38:42 en verbeterde daarmee het vorige record van 2:53:33 met bijna 15 minuten. Dat record stond op naam van zijn coach, Sean Tobin.

De 39-jarige beschreef de race op Antarctica als “te doen” ondanks de extreme kou. “Het was even zwaar in het begin, maar er is een groot stuk bergafwaarts met de wind in de rug. Daar kun je echt tijd winnen,” zei hij in een interview met persagentschap Reuters. Ook opmerkelijk: Maunsell ging deze uitdaging aan slechts twee weken nadat hij zijn persoonlijk record op de marathon verbeterde en 2:14:23 liep tijdens de Marathon van Dublin 2024.

Mark Conlon
5 dagen, 5 marathons, 5 overwinningen

Na zijn overwinning en parcoursrecord in Antarctica kwam hij ook bij de volgende 4 marathons als eerste loper over de finish: in Kaapstad (2:34:03), Perth (2:36:45) en twee keer in Istanbul (2:43:39 en 2:43:34). Istanbul was zowel voor de 4de als 5de dag gaststad van de Great World Race (een marathon werd gelopen in het Aziatische gedeelte, de marathon van de dag nadien in het Europese gedeelte). Helaas moest Maunsell zijn indrukwekkende zegereeks staken wegens een blessure. Het eindklassement schreef de Ier dus niet op zijn naam. Hopelijk kan zijn wereldrecord op de Antarctic Marathon de pijn wel verzachten.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Run Republic (@runrepublic)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?