De ‘wonderspikes’ van Nike eisen opnieuw hoofdrol tijdens EK atletiek

Carbonschoenen op de weg zijn al langer een veelbesproken onderwerp in de loopwereld, maar het voorbije seizoen maakte carbon ook op de atletiekpiste naam. Op de Europese Kampioenschappen in Polen eisten deze 'superspikes' de nodige aandacht.
Sinds de introductie van de Nike Vaporfly in 2016 werden er stuk voor stuk nieuwe records gelopen. De schoen, die gebruikt maakt van een revolutionaire koolstofvezelplaat in combinatie met een lichte, zachte foam, deed heel wat stof opwaaien en leidt nog steeds tot de nodige discussies. Ook tijdens de voorbije Europese Kampioenschappen in Torun eiste Nike de volledige aandacht op. Dit keer op de atletiekpiste met de zogenaamde ‘Nike Dragonfly’. 
De Nike ZoomX Dragonfly spikes bezitten – naast een koolstofvezelplaat – dezelfde foam als de succesvolle carbonwegschoenen van Nike, de Alphafly en Vaporfly: de ZoomX-foam. Die foam zorgt voor een uitzonderlijk hoge energieteruggave en stelt vermoeidheid uit door de landingsimpact beter op te vangen. Verder garandeert de ingebouwde plaat in de voorvoet een soepele voetafrol. 
Wereldrecords 
In september verbeterden Mo Farah en Sifan Hassan het werelduurrecord, een maand later snelden Joshua Cheptegei en Letesenbet Gidey in Valencia naar wereldrecords op de 10.000 en de 5000 meter … Allemaal liepen ze met de Nike Dragonfly. De vele records zijn natuurlijk voer voor speculatie. Critici zien het als een vorm van mechanische doping, want het gebruik van de schoenen kan namelijk een oneerlijk voordeel geven. Niet alle atleten beschikken over dezelfde middelen, doordat ze onder meer gesponsord worden door andere merken. 
Wedloop naar de Olympische Spelen
In de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in Tokio plannen andere merken, zoals adidas en New Balance, hun versie van de carbonspike op de markt te brengen. Er wordt nu massaal getest met prototypes. Dat Nike de inhaalbewegingen van de concurrerende merken steeds voor wil blijven, mag dan ook niet verbazen. Het merk wil zich blijven heruitvinden en experimenteert nu ook met een nieuw model in andere atetiekdisciplines. Nafi Thiam is onder meer ‘proefkonijn’ voor de nieuwe Nike-spikes in het verspringen. 
Oneerlijk voordeel? 
Maar zijn de uitzonderlijke prestaties wel te danken aan de schoenen? Zelfs experts zijn er niet uit. In de Britse krant The Guardian stelde de Amerikaanse sportwetenschapper en langeafstandsloper Geoff Burns, die als onderzoeker van biomechanica verbonden is aan de Universiteit van Michigan, dat het nog te vroeg is om de invloed van de nieuwe spikes op de prestaties aan te tonen. Het verschilt per wedstrijd, per atleet en het aantal contacten met de baan in een wedstrijd. De ene loper zal er meer voordeel uit halen dan de andere. Belgische atleten, waaronder Robin Hendrickx en John Heymans, wijzen vooral op het talent en de capaciteiten van de atleet zelf: ‘Hét wondermiddel is het niet, de atleet moet het nog altijd doen’, liet Hendrickx optekenen in Sportwereld. Ook Heymans is het erover eens: ‘De spikes maken de man niet. Slechte conditie, slechte tijd. Goeie conditie, goeie tijd’.
Wij zijn toch benieuwd naar de schoenen die de nieuwe olympische winnaars zullen dragen … 
Meer lezen over de ‘superschoenen’ en de verschillende carbonmodellen voor op de weg? Je leest er alles over in de schoenenspecial van running.be magazine. Nu verkrijgbaar! In de supermarkt, dagbladhandel & Standaard Boekhandel. Bestel het online of lees het hier digitaal.

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?