Nils van der Poel: olympisch schaatsfenomeen … En ultraloper

Hoe (ultra)lopen het jonge talent mee groot maakte.

Nils van der Poel (25) veroverde op de Olympische Winterspelen in Beijing goud op de 5 en 10 km schaatsen. Zijn tijd op de 5000 meter (6.08.84) was goed voor een olympisch record en met zijn tijd op de 10 000 meter (12.30.74) verbeterde hij op verbluffende wijze zelfs het wereldrecord. Na zijn dubbel goud en twee nieuwe records, deelde de 25-jarige Zweed zijn volledige trainingsschema met de wereld. Opvallend: het schaatsfenomeen spendeert meer uren op zijn loopschoenen dan op zijn schaatsen.

Het online document is een samenvatting van hoe Van der Poel trainde tussen mei 2019 tot februari 2022. Het schema, getiteld ‘How to skate a 10k’ telt 62 pagina’s en kan je volledig raadplegen via deze link

LOOPPASSIE

Na een teleurstellende 14de plek op de 5.000 meter tijdens de Spelen van 2018, besloot Van der Poel het schaatsen even on hold te zetten. In het jaar nadien schreef hij zich in bij het Zweedse leger, waar hij bekend stond om zijn lange fietstochten (om en bij de 10 uur) en pittige hikes in de bossen rond de militaire basis. In de lente van 2019 ontdekte de jonge Zweed het trail- en ultralopen – wat best ‘ongewoon’ is voor een schaatser van dergelijke wereldklasse. Maar Van der Poel staat bekend om zijn eigenzinnige trainingsmethodes en -visie.

ULTRALOPEN

Van der Poel trok in die periode vaak alleen op pad, maar nam ook geregeld deel aan officiële wedstrijden. Zo eindigde hij in mei 2019 eindigde 5de in de Aros Marathon, een race van 50 km in zijn thuissland. Enkele maanden nadien ging hij een stapje verder en voltooide hij de Bergslagsleden Five Day Stage Race, een wedstrijd van 280 km, in een tijd van net iets meer dan 50 uur, waarmee hij eveneens beslag legde op de 5de plek. En dan was er nog zijn indrukwekkende prestatie in oktober 2019, toen hij de Kvinnersta Backyard Ultra liep, een wedstrijd van nog eens 127 km.

Tot op vandaag loopt hij nog dagelijks, vertelde hij eerder deze week na zijn indrukwekkende prestaties op de Spelen. “Ik loop elke dag. Meer nog: ik loop meer dan dat ik schaats. Schaatsen is toch een uithoudingssport? Ik denk dat deze aanpak werkt, dat bewijzen mijn resultaten toch.”

Van der Poel gaf na zijn dubbel goud aan te stoppen met schaatsen na de Spelen. Wat hij na zijn schaatscarrière wil doen, is nog niet geweten, maar een ding staat vast: “Ik kijk er zeker naar uit om meer ultra’s te lopen in de toekomst, ongeacht hetgeen ik zal doen na de Spelen. Ik denk dat ultralopen deel zal blijven uitmaken van mijn leven. Het heeft mijn persoonlijkheid mee gevormd.” Zijn volgende uitdaging is een trailrun van 100 mijl. Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?