Nike zegeviert op alle niveau’s

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen én de gemengde team mocht het zestal van Nike na afloop van de Acerta Brussels Ekiden op het hoogste podium plaatsnemen. De nationale clubtitels gingen naar KAA Gent (mannen) en Daring Club Leuven (vrouwen).

foto alain buyck
Het was bij een zalige zomerzon dat Tia Hellebaut aan de poorten van het Koning Boudewijnstadion de start mocht geven van de Acerta Brussels Ekiden, die door de duizenden deelnemers en toeschouwers in een ware kermissfeer beleefd werd. Rond het stadion was veel randanimatie voorzien, waarbij ook heel wat sportinitiatie gegeven werd. Met niet minder dan 500 teams van elk zes lopers blijft de formule scoren, zowel bij de geoefende als bij de modale lopers.

Na precies één kwartier meldde Pieter Rijnders van het Nike Team zich, luid aangemoedigd door de honderden wachtende lopers, als eerste in het stadion. Op een tiental seconden volgde Bram Coppens (Nike Mixed) die de tasuki aan Frédéric Collignon doorgaf. Aman Gemeda van KAAG kwam vlak daarop als nummer drie het stadion binnengerend. De aflossingen gebeurden meestal vrij vlot, al bleven een aantal deelnemers toch wanhopig met hun aflossingslint zwaaien omdat hun ploegmaat nog ergens aan het dromen was. Bij de vrouwenteams effende Almensch Belete intussen het zegepad voor het Nike Woman Team. Het was Corinne Debaets die daarna aan de 10 kilometer mocht beginnen. Ook voor de nationale teams waren de teerlingen snel geworpen. Het was vrij snel zeker dat Daring Club Leuven, dat met Sylvie Ameloot opende, zichzelf op de erelijst zou opvolgen.

Vital Gahungu (Nike) kon in zijn loopstuk van 10 kilometer de voorsprong nog wat opvoeren. Het waren echter de militairen, die met Willem Van Hoof na de tweede aflossing naar de tweede stelling waren opgerukt. Collignon (Nike Mixed) telde al meer dan twee minuten achterstand toen hij zijn lint aan Joeri Jansen doorgaf. KAAG liep toen als vierde, op de hielen gezeten door Orumia, een team van in België verblijvende Ethiopiërs. Toen Rik Ceulemans als een sneltrein de fakkel overnam van Michael Brandenbourg werd elke twijfel omtrent de zegen, voor zover die er nog was, opgeheven. Dame Tasame en slotloper Hans Janssens zorgden uiteindelijk voor een eindtijd van 2u08’11”, precies 27 seconden beter dan vorig jaar. De militaire ploeg werd tweede op iets minder dan drie minuten van de winnaars. Het Ethiopische team rukte nog naar de derde plaats op.

Bij de nationale clubs moest KAAG even de eerste plaats laten aan AC Lebbeke maar Francies Vansteenbrugge zette in zijn 10 km-loop weer orde op zaken. Met Fabrice Laga als slotloper werd een tijd van 2u19’06” neergezet. Joachim Pelicaen zette voor Lebbeke 2u20’56” neer. Het brons ging naar Dour Sport. Bij de vrouwen kwam er geen verandering meer. Mimi Belete zette voor Nike Woman een winnende tijd neer van 2u.29’33”, waarbij het omlooprecord met maar liefst zeven minuten werd verbeterd. De meisjes van Daring Leuven verlengden hun titel in een tijd van 2u.39’19”.
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?