Nike maakt parcours bekend voor marathonpoging onder 2 uur

We zaten er al een tijdje op te wachten, maar Nike heeft eindelijk veel meer details prijsgegeven over de poging om de marathon onder de twee uur te lopen. Ook het parcours is bekend.

Kan je de marathon onder de twee uur lopen? Kledingproducent Nike wil met zijn project Breaking 2 bewijzen dat zoiets inderdaad mogelijk is. Eerder raakte al bekend dat Eliud Kipchoge de uitdaging zou uitgaan, vermoedelijk in mei. Nike maakte dinsdagochtend nog enkele andere dingen wereldkundig.

Zo zal de recordpoging plaatsvinden op het circuit van Monza, Italië. Op de Autodromo heersen normaal de snelle F1-bolides, maar weldra doen Kipchoge, Lelisa Desisa en Zersenay Tadese er een gooi naar een legendarisch record. De keuze voor het F1-circuit is op zich niet zo verbazend, want in de autowereld staat het bekend als het hogesnelheidscircuit bij uitstek. De totale lengte ervan is 4,2 kilometer, maar de recordpoging van Nike gebeurt op de zogenaamde Junior Course van 2,4 kilometer. Per rondje heb je daar een hoogteverschil van amper 5 meter.

Nike maakte ook bekend met welke kledij de recordpoging zal gebeuren. Zo kiezen ze onder meer voor zogenaamde half tights in plaats van de klassieke shorts (zie hieronder). De schoen waarop het een beroep zal doen, is de Zoom Vaporfly Elite (zie hieronder). Kipchoge liep er eerder al mee tijdens de marathon van Londen vorig jaar, maar dat exemplaar wordt nog verder gepersonaliseerd. De schoen van amper 185 gram zou volgens Nike 85 procent energieteruggave garanderen.

De exacte datum van de recordpoging is nog niet bekend, al prikt Nike allicht een dag in mei of juni. Voorlopig staat het huidige wereldrecord nog steeds op naam van Dennis Kimetto (2:02:57).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?