Nike komt met zijn snelste schoen ooit op de proppen: de Vaporfly Next%

Wie op Instagram toplopers als Eliud Kipchoge en Mo Farah volgt, kon al vermoeden dat Nike voor de marathon van Londen met nieuw schoeisel zou uitpakken. En dat klopt ook. Ziehier: de Nike Zoom Vaporfly Next%.

De Nike Zoom Vaporfly Next% is de opvolger van de Vaporfly 4%, een schoen die de voorbije jaren door heel wat toppers uit het marathonveld gedragen werd. De opvolger van die schoen werd ontwikkeld na feedback van enkele toplopers zoals Shalane Flanagan en Eliud Kipchoge. 

Bij Nike gaven ze ook wat duiding over de naam van de schoen, Next%: “Toen Nike de Nike Zoom Vaporfly 4% lanceerde, bedroeg de verbetering van de schoen ten opzichte van Nikes vorige snelste marathonschoen, de Nike Zoom Streak 6, vier percent. De upgrade naar de NEXT% moet gezien worden als een nieuwe opportuniteit om sneller over de streep te gaan. Zoals Mo Farah het recent nog zei: ‘Als atleet ben je voortdurend op zoek naar dat ene percent dat je verder brengt: the next percent.’ De combinatie van al die technische updates maakt van de Vaporfly Next% Nikes snelste schoen ooit.”

Nieuwigheden Vaporfly Next%

* Vaporwave, het materiaal dat voor het eerst voor de bovenzijde gebruikt wordt, is lichter dan Nike Flyknit, laat lucht door en absorbeert veel minder zweet of regen zodat het tijdens de hele marathon luchtdoorlatend en droog blijft.

* De veters liggen lichtjes naast de centrale as zodat de druk op het gevoelige deel van de voet verlicht wordt.

* Een dun schuimkussentje in de hiel houdt de achillespezen gelukkig wanneer het aantal kilometers toeneemt.

* De binnenzool bevat meer Nike ZoomX-mousse die volgens wetenschappelijke tests van het Sport Research Lab de energiereturn doet toenemen.

* De mousse werd op een andere manier verdeeld zodat de offset daalt van 11 mm naar 8 mm. Hierdoor neemt de stabiliteit toe en is de energiereturn bij de kritische toe-off (het punt waarop de voet van de grond loskomt) maximaal.

* Designers combineerden de tractiepatronen van Kirui, Kipchoge en Farah om de grip van de voorvoet te verbeteren, waardoor de schoen beter presteert bij vochtig weer.

* Dankzij de profielen met diepe groeven op de buitenzool kunnen de bochten soepeler genomen worden.

De schoen kost 250 euro. Om de lancering van deze schoen kracht bij te zetten, liet Nike ook een kort portret van Mo Farah op de wereld los. Dat bekijk je hieronder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?